Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa om kommunbolagen

Både nämnder och förvaltningar blir färre. Däremot är det fortfarande oklart vad Ljusdals kommuns nya organisation innebär för de egna bolagen. Kommunstyrelsen är inte helt nöjd med förslagen.

Annons

Ett slags holdingbolag i toppen, där endast kommunstyrelsens presidium (i dag kommunalråden och oppositionsrådet) föreslås utgöra styrelsen, har skapat frågetecken som politikerna vill räta ut innan de tar beslut om bolagsstrukturen.

Återremissen handlar mycket om de farhågor som kommunägda bolaget Ljusdalshems styrelse haft när det gäller ett holdingbolag (Ljusdal Kommunhus AB) i toppen som minskar kommunstyrelsens inflytande på de kommunala bolagen och möjligheten att föra över koncernbidrag mellan bolagen.

Det handlar också om förhållandet mellan Ljusdalshem, systerbolaget Ljusdals Servicehus och kommunens fastighets- och städenheter.

Annars ser den nya organisationen ut att gå igenom vilket bland annat innebär att samhällsbyggnadsnämnden och bygg-, miljö- och räddningsnämnden med respektive förvaltning skrotas och de flesta frågorna därifrån hamnar under kommunstyrelsen som får ett kommunkansli och en förvaltning för samhällsbyggnad.

Mer läsning

Annons