Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bagarglädje i bakstugan

/

Flitens lampa lyser i bakstugan på hembygdsgården i Ljusdal när ideella bagerskor bakar på torsdagarna under sommaren. Där bakar de till försäljning för att hålla hembygdsgården vid liv.

Annons

Ideella krafter samlas och bakar bröd åtminstone en gång varje vecka under sommarens semesterperiod. Det är åtminstone fyra stycken som samlas i bakstugan vid varje baktillfälle då momenten delas upp bland dem.

En gör degen, gräddar och packar, en annan tar hand om försäljningen och en kavlar ut brödet med en slät kavel, näste man kavlar med en kruskavel och sedan skickas brödkakorna in i vedugnen för att gräddas. Men det går snabbt så det gäller att vara beredd att ta ut brödet igen.

Brödkakan får svalna på en bakduk och nästa kaka gräddas och så håller de på flera timmar. De varvar med att baka hårt och mjukt tunnbröd, hällbröd och siktkakor.

Det är en gammal tradition sedan långt tillbaka att baka i hembygdsgårdens bakstuga på torsdagar och den vill bagerskorna hålla vid liv:

– Torsdagar har varit hembygdsföreningens bakdag sedan länge. Syftet är att hålla hembygdsgården vid liv och bakstugan är en viktig del i det, säger Svea Pira Persson som sköter försäljningen av brödet.

Mer läsning

Annons