Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badvattenkvalitén kontrolleras

/

Varje sommar kontrollerar miljöenheten kommunens badvattenkvalité. Erika Blank på miljöenheten visar hur testerna går till.

Annons

Klockan är strax efter halv tio på förmiddagen och på Kyrkbybadet i Järvsö är det fortfarande lugnt. Erika Blank hukar sig på bryggan. Hon sänker ner en tom plastflaska i älven, håller den en liten bit under ytan och låter den fyllas med vatten. Sedan försluter hon flaskan ordentligt och stoppar den i en liten kylväska.

– Eftersom det är bakterieprover vi tar måste man vara noga med att utrustningen är ren innan proverna tas, berättar Erika.

Erika Blank arbetar på Ljusdals kommuns miljöenhet. I jobbet ingår bland annat att kontrollera kommunens badvattenkvalité. Fem kommunala badplatser undersöks varje sommar.

Badvattnet bedöms utifrån en tregradig skala: Tjänligt, Tjänligt med anmärkning och Otjänligt. Tjänligt är det bästa betyg vattnet kan få. Tjänligt med anmärkning innebär att bakteriehalten är något förhöjd, dock inte så hög att den utgör någon risk för sjukdom i samband med badet. Är badvattnet däremot otjänligt bör man undvika bad.

Proverna Erika Blank tar skickas på undersökning i Umeå. Därefter dröjer det ett par dagar innan kommunen får svar. Förutom Kyrkbybadet i Järvsö och Norebadet i Ljusdal kontrollerar miljöenheten även Vikens badplats i Ramsjö, Dåasen i Los och Sånghussjön utanför Stocksbo.

Ljusdals kommun har i regel bra kvalité på sitt badvatten. Under de senaste femton åren har cirka 240 kontroller genomförts – och aldrig har vattnet bedömts vara otjänligt.

Mer läsning

Annons