Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även Degerkölen kan få vindkraft

Förutom att Sörbyparken togs med i Ljusdals kommuns vindkraftplan kan Degerkölen i Färilaområdet också komma att pekas ut som lämpligt för vindbruk.

Annons

Detta stod klart sedan kommunfullmäktige på måndagskvällen ägnat drygt tre timmar åt det tematiska tillägget till kommunens översiktsplan.

Vid tisdagstidningens pressläggning hade inte omröstningen börjat ännu. Men det stod ändå klart att det fanns en majoritet för att Sörbyparken ska få ingå i sin helhet i vindkraftplanen.

Det visade sig sedan också vid omröstningen att S, C, V och MP fick en stor majoritet för sin ståndpunkt. 24-7 blev det i omröstningen mot huvudmotståndsalternativet som förordade en strykning av Sörby i det tematiska tillägget om vindkraft. Ett nej till Sörby stöddes av SRD, FP och SD. I omröstningen avstod M-gruppen, för dagen med sex ledamöter, sedan den dragit kortaste strået för sin tredje linje, att begränsa omfattningen av Sörbyområdet.

Majoriteten fick också igenom Centerns förslag att remittera frågan om Degerkölen till kommunstyrelsen. I det fallet vill C ha med detta område i det tematiska tillägget om det kommer fram ny information eller görs omvärdering av vindkraft så att det inte strider mot naturskyddet.

Mer läsning

Annons