Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attentatet mot kommunhuset: Misstänkte mordbrännaren lider av allvarlig psykisk störning

/
  • Under en av rättegångsdagarna besökte tingsrätten de brandhärjade lokalerna i förvaltningshuset i Ljusdal.

På fredagen avslutades rättegången mot den man som står åtalad för grov mordbrand i förvaltningshuset i Ljusdal. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts lider mannen av en allvarlig psykisk störning.

Annons

Det var den 30 september i höstas som en man tände eld vid receptionen i förvaltningshuset i Ljusdal. En brand utbröt och anställda och besökare fick lämna byggnaden.

– Det hade kunnat gå väldigt illa. Enligt min bedömning var det ren tur att ingen omkom, sa kammaråklagare Kjell Lindqvist i november när han väckte åtal mot mannen.

Läs mer: Efter brandattentatet i Ljusdal – i dag startar den långa rättegången

I början av december inleddes rättegången om brandattentatet vid Hudiksvalls tingsrätt. Inför den genomgick mannen en så kallad liten sinnesundersökning. Den visade att han kan lida av en allvarlig psykisk störning och att det fanns skäl att låta honom genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. En sådan är nu genomförd.

Rättsmedicinalverket skriver i sitt utlåtande att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och har begått de misstänkta gärningarna under påverkan av dessa störningar. Enligt verket är risken stor för återfall i brottslighet av allvarligt slag.

Vidare skriver Rättsmedicinalverket att mannen till följd av sitt psykiska tillstånd har behov av psykiatrisk vård. Det innebär att han troligen kommer att få påföljden rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse när rätten ska bestämma vilket straff mannen ska få.

Läs mer: Flera drabbade av brandattentatet: "Alla har känt stark ångest och rädsla"

Förutom grov mordbrand har ytterligare tre punkter tagits upp under rättegången. De handlar om en brand på en bensinstation i Järvsö i juni, rubricerad som skadegörelse, samt två olaga hot. Det ena hotet rör socialdemokraten Örjan Fridner, som mannen hotat via telefon.

Tingsrätten har redan tidigare uttalat att bevisen håller för att fälla den åtalade på alla punkter.

– Man utgår från att han blir dömd till rättspsykiatrisk vård. Min huvudman kommer sannolikt att vara frihetsberövad under en lång tid, säger mannens försvarsadvokat Lars Lundkvist.

Hudiksvalls tingsrätt meddelar domen på tisdag.

Mer läsning

Annons