Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta år utan sin familj

/
  • Asmelash Gebrengus kom till Sverige med förhoppningen om frihet och ett bättre liv med sin familj. Tre år senare väntar han fortfarande på att få återförenas med familjen han inte sett på åtta år.

Det var åtta år sedan som Asmelash Gebrengus senast såg sin fru och sina fem barn. När han lämnade Eritrea för att bygga en bättre framtid för familjen i Europa var Asmelash fru gravid med en son som han aldrig träffat. I Järvsö har Laila Jonsson samlat ihop pengar för att återförena familjen.

Annons

Det var ett känslosamt möte med Asmelash Gebrengus på Kramsta gästgård i Järvsö, där han arbetar som vaktmästare sedan sex månader tillbaka.

Det är nu åtta år sedan Asmelash Gebrengus flydde från Eritrea och via Sudan tog sig till Libyen, där han via båt försökte ta sig vidare till Europa. Men i Libyen blev det stopp, där fängslades Asmelash i fyra år för sitt flyktförsök.

– De två första åren visste inte min familj om jag levde eller inte. Jag kunde inte kontakta dem, berättar Asmelash Gebrengus.

Se trailern: "Måste jag ta mina barn den vägen?"

När han blev frisläppt från fängelset hjälpte FN Asmelash att komma till Sverige och Järvsö. Enligt Asmelash utlovade FN att hans familj också skulle få komma till Sverige sex månader senare.

Men sex månader har nu blivit till tre år och Asmelash Gebrengus har gång på gång fått beslutsdatumet från migrationsverket uppskjutet. Vetskapen om att hans familj har det svårt i landet Sudan, dit de har flytt, medan han är här och inte kan göra någonting för att hjälpa dem, gör ont i Asmelash.

– Barnen säger "Vi är en familj och vi ska vara tillsammans. När kommer du och hämtar oss?". Om migrationsverket säger nej vore det bättre att de hade gjort det på en gång. Nu går jag här och hoppas. Men om det blir nej, vad ska hända för mig då?, säger Asmelash med tårar i ögonen.

När han lämnade sin familj för åtta år sedan var hans fru gravid med en son, Meron, som Asmelash aldrig har träffat. Asmelash berättar att Meron är arg på honom för att de i september i år skulle ha fått ett besked. Men som tidigare har september gått över till oktober och ännu har inget besked kommit.

– Jag kan inte lova mina barn någonting, för lovar man ett barn så måste man hålla det löftet och det kan jag inte. De förstår inte varför jag inte kommer och hämtar dem, men jag kan aldrig återvända till Eritrea.

Läs även: Hårt tryck på Migrationsverket i Gävle - fyra gånger så många asylsökande senaste veckan

Eritrea är ett land styrt under hård diktatur där tortyr och övergrepp mot mänskliga rättigheter är vardag.

För ett år sedan fick Asmelash Gebrengus kontakt med Laila Jonsson, ordförande i styrelsen för Rädda barnen i Ljusdal, som bestämde sig för att hjälpa Asmelash att samla pengar till familjens resa.

– Jag tycker att det tar alldeles för lång tid. Det finns redan pass och respengar för familjen att komma hit. Familjer ska vara tillsammans, säger Laila Jonsson.

Asmelash har bott i Järvsö i tre år nu och trivs väldigt bra, men han behöver sin familj.

– Det är mycket svårt för mig. Jag blir nästan galen. Jag kan inte sova på nätterna för att jag tänker så mycket på min familj och vad som ska hända. Min läkare sa åt mig att sluta tänka och försöka sova, men jag kan inte sluta tänka.

Läs även: Utgivare i gemensamt upprop: Vi kräver aktiv handling i fallet Dawit Isaak!

Mer läsning

Annons