Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende i Järvsö måste avveckla

/

Järvsö bed and breakfast, som drivit asylboende sedan i september i fjol, måste nu avveckla verksamheten då Migrationsverket utesluter dem ur den nya upphandlingen.

Annons

I maj var det många direktupphandlade asylboenden som stod med ett utgående avtal, ett av dem var Järvsö bed and breakfast, som valde att skicka in ett nytt anbud i den nya upphandlingen, den sjunde i ordningen.

I den nya upphandlingen har kraven skärpts, däribland brandskyddskraven.

– När man kontrollerar brandskydd lämnar leverantören in information som ska vara korrekt. Sen gör Migrationsverket också besiktningar av anläggningarna. Om de (Järvsö bed and breakfast) fallit redan på det rent skriftliga vet jag inte, säger Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverkets presstjänst.

Men föll gjorde de.

– De är uteslutna helt ur upphandlingen, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Problemen finns i fastighetens brandskydd.

Lars Ulander, enhetschef på mottagningsenheten i Söderhamn vet inte de exakta detaljerna kring vad som kan tänkas saknas i brandskyddet, men:

– De hade ett avtal i en tidigare upphandling, då de uppfyllde kraven för brandskydd. Förmodligen har de inte uppdaterat brandskyddet så att de klarar de nya kraven, men någon form av brandskydd har de ju och hade de haft ett hotell hade de säkert klarat sig, säger han.

Lars Ulander tycker att de nya kraven är problematiska och han är kluven i frågan, speciellt när hela fyra befintliga eller möjliga boenden i Hälsingland fått nej. Vi har också rapporterat om Stagården i Bollnäs och Vannsäter utanför Söderhamn , som också de brast i brandsäkerheten. Bäckaräng i Hassela , som sökt om att få starta nytt, blir heller inte aktuella på grund av brandskyddsproblem.

– Det är extremt olyckligt nu när vi har den största inströmningen av asylsökande på flera år. Det finns en stor brist på boendeplatser och vi är helt beroende av de här anläggningarna.

Säkerhet vid brand är någonting Lars Ulander tycker är viktigt och det är bra att det prioriteras.

– Om det här är bra eller dåligt kan man diskutera, men frågan är – vad har vi råd med just nu?

Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverkets presstjänst berättar att vissa anläggningar som inte klarat brandskyddskraven trots allt får fortsätta sin verksamhet. De får inte en plats i den nya upphandlingen, men en slags dispens tills de har uppdaterat säkerheten till den grad att de skulle godkännas. De kan sedan söka en plats i nästa upphandling.

Järvsö bed and breakfast fick inte den chansen, men:

– De har självklart möjlighet att söka i nästa upphandling, säger Sophia Öhvall Lindberg.

I nuläget ska det inte bo någon asylsökande på Järvsö bed and breakfast.

Och det kommer de att göra. Yibing Pan, som äger Järvsö bed and breakfast tillsammans med sin fru Jingyi Huang, planerar att försöka igen och är besviken över beslutet att utesluta dem ur upphandlingen.

– Ja, lite. För det har bara med dokumentationen att göra. Byggnaderna är kvalificerade, men dokumentationen är inte uppdaterad och det var utom min kontroll, för det var ett annat företag som skötte det, säger Yibing Pan.

Mer läsning

Annons