Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgrupper för bättre dialog på Kulthammar

/
  • Under måndagen demonstrerade många bland de boende på Kulthammar.

Efter måndagens demonstration på Kulthammar möttes under torsdagen Lars Ulander, enhetschef, och Viktor Wigren, boendeteamledare från Migrationsverket i en andra sittning med personalen och representanter från de boende på Kulthammar i Järvsö.

Annons

Under mötet ska ansvarsgrupper ha delats upp för att i framtiden lättare hitta lösningar på olika synpunkter, ett positivt steg i rätt riktigt enligt Lars Ulander.

– Det var ett bra och konstruktivt möte och vi kan konstatera att en bra dialog är i gång, säger han.

Man kom även fram till att mycket av frustrationen från de asylsökandes sida beror på bristande kommunikation när det gäller ansvarsfrågor. När de boende kommit till personal med synpunkter har de hänvisats till Migrationsverket, och tillbaka till boendeansvariga från när de i sin tur vänt sig dit.

– Då har man uppfattat att ingenting händer. Det kan bli tydligare och man måste fundera över hur man bollar över ansvarsfrågor i framtiden, säger Lars Ulander som betonar att Migrationsverkets godkänt en grund för den minsta acceptabla nivån för ett asylboendet, men att ägare och boendeansvariga alltid kan utveckla och göra saker bättre för både asylsökande och personal.

– Mycket handlar om boendets goda vilja, men också förutsättningar att göra förändringar i samråd med de boende, säger Lars Ulander.

Per Mörk, boendeansvarig på Kulthammar, håller med om att mötet gav goda resultat för alla parter.

– Vi ska jobba på att göra det bättre. Det är svårt att tillgodose 200 personers önskningar men jag tycker att vi nådde en god förståelse från alla sidor under mötet. Det kommer utan tvekan att bli bättre, säger Per Mörk.

– Vi kommer också att se över vad de boende själva vill och får hjälpa till med, säger han och får medhåll av kollegan Chia Nilsson.

– Det har varit två bra möten och vi ser positivt på Kulthammars framtid, säger hon.

Fastighetsägaren Leif-Ivan Karlsson närvarade inte under mötet men hade en säkerhetsansvarig som representant på plats. Efter mötet ska han nu ha fått ett uppdrag tillsammans med personal och boende, att gemensamt utveckla en samverkansform under kommande vecka. Man ska också se över köksfrågan, både när det gäller kostnadsfrågor, rutiner och förändringar separat tillsammans med kökschefen.

Vi har sökt representanter för de asylsökande som demonstrerade.

Mer läsning

Annons