Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett avhopp drabbar Ljusdal – mister toppchef

/
  • Ny vakans på Ljusdals kommun. Utbildningschefen Lena Tönners Ångman har tackat ja till rektorsjobb inom en stor skolkoncern.

Knappt har turbulensen kring den sparkade socialchefen Marita Wikström lagt sig förrän Ljusdals kommun även måste söka ny utbildningschef.

Annons

Lena Tönners Ångman sade på måndagen upp sig från sitt jobb på Ljusdals kommun efter två år som utbildningschef.

– Jag har i två veckor funderat på ett erbjudande från den privata storkoncernen Academedia och har beslutat mig för att tacka ja, säger Lena Tönners Ångman.

Det jobb som väntar är som rektor för nya Plusgymnasiet i Gävle och en plats i en nationell rektorsgrupp där hon får vara med och driva utbildnings- och utvecklingsfrågor.

– Jag har saknat rektorsjobbet, att få vara närmare verksamheten än i dag, säger Lena Tönners Ångman om jobbytet.

Hur har då turbulensen kring kommunens chefer den senaste tiden påverkat beslutet?

– Hade jag fått det här erbjudandet för ett halvår sedan hade jag nog tackat nej, säger Lena Tönners Ångman som i övrigt inte vill kommentera att hennes tjänst och de som socialchef och personalchef nu är vakanta.

Lena Tönners Ångman hade innan hon blev utbildningschef i Ljusdals kommun en två och ett halvt år lång sejour som rektor på Polhemsskolan i Gävle och kommer nu som då att pendla eftersom hemmet finns i Ljusdal. Rektorsjobb i Färila finns dessutom på meritlistan.

Såväl kommunalrådet Lasse Molin (M) som utbildningsnämndens ordförande Allan Cederborg (M) anser att det är förståeligt att duktiga medarbetare som Lena Tönners Ångman får erbjudande om nya jobb.

Lasse Molin ser inte den senaste tidens byten på chefssidan på kommunen som tänkbar orsak.

– Man måste skilja på situationen. Utbildningsnämnden har inte samma utsatta läge som omsorgsnämnden och här går chefen till en annan arbetsgivare, säger Lasse Molin.

Så det finns inga motsättningar i kommunens ledningsgrupp som ligger bakom att tre av chefsjobben är vakanta?

– Inte som jag känner till.

Kommunchef Claes Rydberg anser att kommunen får respektera Lena Tönners Ångmans beslut och att det är naturligt att hon fått ett fint jobberbjudande efter att ha gjort ett bra arbete på utbildningsförvaltningen. Han förnekar motsättningar i ledningsgruppen som en orsak till jobbytet.

– Vi sätter nu i gång med rekryteringsarbetet direkt och det är kommunstyrelsen som utser ny chef. Det gäller även eventuell tillförordnad under rekryteringstiden, säger Claes Rydberg.

Mer läsning

Annons