Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en hund vargdödad i Prästskogsreviret

En finnspets angreps i slutet av december. Men vilken varg som är skyldig till dådet är osäkert.

Annons

Det var under en mårdjakt i Näsvall norr om Färila den 28 december som en finnspets försvann spårlöst i skogarna. Den 13-åriga tiken hade ingen gps-pelj på sig, och ägaren hittade därför inte sin hund förrän sex dygn senare med hjälp av en annan hund. Då var tiken halvt uppäten.

Länsstyrelsens naturbevakare Hans Nordin besiktade spetsen när den hade hittats. Enligt honom är det med stor säkerhet en varg som har dödat hunden.

– Dels hade vi spårat varg i området någon dag tidigare, och dels var det vargtypiska bett och skador, säger Hans Nordin.

Näsvall ligger i södra delen av det så kallade Prästskogs/Haveröreviret, där en varghona tros ha dödat fyra hundar mellan september 2013 och augusti 2014. Länsstyrelsen beslöt i december om skyddsjakt på honan, som har bildat revir i området tillsammans med den genetiskt värdefulla Galvenhannen och förra våren fick fem valpar. Men jakten stoppades i början av januari av Naturvårdsverket efter ett överklagande av Rovdjursföreningen.

Vilken varg som ligger bakom den här attacken går dock inte att säga, enligt Hans Nordin.

– Det är osäkert vilken individ det var. Man fann hunden först den 2 januari. Det kan finnas andra vargar som kan springa förbi. Sådana har vi också en hel del i Sverige så vi vet inte vilken varg det kan vara. Men det var i södra kanten av reviret hon befinner sig i.

Att vargarna är aktiva i Prästskogsreviret är uppenbart. Naturbevakarna har nyligen varit ute och hittat spår i området.

– Vi spårade sex vargindivider norr om Ramsjö i går kväll, så de finns kvar i området.

Mer läsning

Annons