Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Amfetamin ger stora pupiller"

/
  • Hur känner man igen drogpåverkade människor? Poliserna Roger Wiik (till vänster) och Mikael Högblom gav tips till krogfolk, alkoholhandläggare och elever från hotell- och restaurangprogrammet på Slottegymnasiet.

– Lagen säger: släpp inte in drogpåverkade på krogen. Poliser säger: det är jättesvårt att se vem som är drogpåverkad. Och krögaren säger: vi har inga problem med droger på min krog. Då är det inte lätt att vara personal...

Annons

Den kommentaren, som kom från en av de cirka 30 personer som samlats i Förvaltningshuset i Ljusdal på måndagen, sammanfattar ganska väl de olika svårigheter som krogpersonal ställs inför.

Därför har utbildningen "Ansvarsfull alkoholservering" nu utvidgats till att omfatta även narkotikaproblematik, och dessutom utbildas även alkoholhandläggare och poliser från kommunerna i norra Hälsingland.

Poliserna Roger Wiik och Mikael Högbom tipsade bland annat om hur man känner igen människor som är drogpåverkade:

– De som tagit amfetamin har ofta stora pupiller och forcerat tal. De är ofta väldigt törstiga och dricker mycket vatten, de kan framstå som kaxiga och ha kraftiga humörsvängningar.

– Den som tagit hasch kan ha en söt lukt omkring sig och verka slö.

Mer läsning

Annons