Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Am och Lina vann solskenstävlingen SP

/

Det är något nästan lite magiskt över Skolpropagandan, Ljusdals-Postens friidrottstävling som på tisdagen avgjordes för 47:e gången.

För hur grinigt vädret än kan verka innan så skiner nämligen solen från den första grenen till den sista.

I år, 50 år efter starten, lyste den mest på Am Phantachai, Gärdeåsskolan och Lina Johansson, Båtbackens friskola i Nor.

Annons

Det utlovade förutsättningarna var knappast de bästa. Det varslades nämligen om oväder dagen innan Sveriges nationaldag, då den 50 år gamla tävlingen Skolpropagandan skulle avgöras.

Men man kan kalla det tur, tradition eller kanske rentav magi – det regnar aldrig på deltagarna i denna final.

I denna 47:e final i ordningen var det något färre deltagare än i fjol, lite drygt 300 startande.

Men att det stods för fina friidrottsprestationer går inte att ta miste på.

Am Phantachai, årskurs 6 på Gärdeåsskolan, vann 60 meter, kula och längd, och blev tvåa i 800 meter och höjdhopp. Han fullbordade sedan prestationen att vara på pallen i samtliga sex grenar genom att ta tredjeplatsen i bollkast.

En sådan rad kunde inte vinnar-juryn bestående av Ljusdals-Postens reporter och fotograf, tävlingsledaren Olle Arvidsson och Erik Wiger, före detta förbundskapten i friidrott, blunda för. Am Phantachai är vinnare i Skolpropagandan 2012.

– Grymt kul, det här trodde jag inte, sa Am.

Priset man får som vinnare i Skolpropagandan är att få följa med en Sportreporter från Ljusdals-Posten till Stockholm för att se DN-galan.

Det får även Lina Johansson (precis som Am sjätteklassare) göra.

Lina slog på stort i sina favoritgrenar. I de båda löpgrenarna, 60- och 800 meter var hon först över mållinjen, och hon vann även längdhoppet.

– En jätterolig dag, särskilt roligt att få vinna i sina favoritgrenar, jublade Lina mellan alla kramar från firande kamrater från Båtbackens friskola i Nor.

Mer läsning

Annons