Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvräddarna vill riva i Edeforsen

/
  • Älvräddarna vill att Fortum river ut Edeforsens kraftverk och att älvsträckan får det skydd mot kraftutbyggnad som miljöbalken avser.

Fortums ansökan om nytt miljötillstånd för utbyggnad av Edeforsens kraftverk i Ljusnan mellan Ljusdal och Järvsö får stark kritik av Älvräddarnas samorganisation.

Annons

Kraftverket ligger i ett område gränsande till ett Natura 2000-område och ingår i ett område som har ett starkt riksintresse och som är skyddat för kraftutbyggnad.

– Vi i Älvräddarna menar att kraftverk som ligger i skyddade sträckor, och som tjänat ut, det vill säga nått sin tekniska livslängd, vilket är fallet med Edeforsen, ska rivas ut, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas samorganisation.

Riksdagens civilutskott har nyligen enhälligt i samband med en regeringsbeställd utredning ställt sig bakom att det undantag som finns i miljöbalken kring områden skyddade från vattenkraft, ska tas bort helt.

Utredningen, som väntas komma med ett betänkande senast den 31 december i år, har tillkommit för att få regler som överensstämmer med EU:s vattendirektiv och miljöbalkens huvudregler om en hållbar utveckling.

Undantaget i miljöbalken är till för projekt som endast ger obetydlig miljöpåverkan. Länsstyrelsen har i beslut sagt att projektet i Edeforsen medför mer än obetydlig miljöpåverkan.

– Därför ska det inte vara möjligt för Fortum att komma igenom med ett nytt tillstånd, säger Christer Borg.

Mer läsning

Annons