Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler oroar sig för inbrott – i Ljusdal har grannarna gått samman mot tjuvarna

/
  • Ewa Löfgren, Jerry Jonsson, Anita och Lars-Göran Haglund tillhör den första föreningen i Ljusdals kommun som samverkar för att motverka brottslighet.
  • Lars-Göran och Anita Haglund, Jerry Jonsson och Ewa Löfgren hjälper varandra att hålla utkik när någon reser bort.

Hon sitter i soffan och tittar på TV när hon märker att någon är utanför.
På baksidan av huset står en man klädd i luva. När hon reser sig upp möts deras blickar.

Annons

– Han hajade till, vände sig bort och försvann. Jag skyndade fram till altandörren och låste upp innan jag ropade på min man som satt i ett annat rum. Men då var mannen utanför redan borta, berättar Anita Haglund.

Hon och maken Lars-Göran Haglund tar emot hemma på Hemskogsvägen i Noremon i Ljusdal. Bjuder på kaffe och hembakade kakor. Området var det första att bilda Grannsamverkan i Ljusdals kommun, en förening för att motverka brottslighet. Grannarna Ewa Löfgren och Jerry Jonsson är också på plats.

Läs också: Polisens löfte: Otryggheten i Ljusdal ska minskas med ökad grannsamverkan

Två skyltar som informerar om Grannsamverkan finns uppsatta i kvarteret: en på infarten till Noremon, en intill infarten till Hemskogsvägen.

– Innan dess brukade det köra bilar här sent om kvällen. Det slutade när vi fick upp skyltarna. De verkar ha en avskräckande effekt, förklarar Lars-Göran.

Enligt en undersökning som gjordes i december där 5700 invånarna i länet ombads att berätta hur trygga de känner sig, beskriver många en oro just för inbrott. Det gäller även i områden som sällan utsätts för brott. Rolf Ångström, kommunpolis i Ljusdal ansvarar för undersökningen i Gävleborgs län. Frågorna handlar om hur trygga invånarna känner sig där de bor, vilka problem som finns, om de varit utsatta för brott och om oro för att bli utsatt. Många av de tillfrågade har svarat på enkäten: knappt 3800 av de 5700 tillfrågade.

Läs också: Bybor i samverkan mot brottslighet

Det oväntade besöket hemma hos Anita och Lars-Göran inträffade härom månaden, i månadsskiftet november, december. Anita hann se att det rörde sig om en yngling: lång och smal.

– Han hade en luva för ansiktet. Han stod på trappan som leder in i altanen, säger Anita.

– Vi har pratat med polisen och det rörde sig säkert om någon som var och rekade för att se om det gick att göra inbrott. Detta var nog inte det enda huset i området han kollade in, flikar Lars-Göran in.

Läs också: Inbrottsvåg genom Norrland startade i Järvsö

Han la ut lappar med information om vad som hänt i grannarnas brevlådor.

– Vi installerade dessutom lampor med rörelsedetektor i trädgården och bytte lås i fönster och dörrar. Reser vi bort tänder vi lampor med tidsinställda timers och radion på så att det låter som att det är någon hemma, säger Lars-Göran.

Anita, Lars-Göran, Ewa och Jerry är nöjda med hur samarbetet grannarna emellan i kvarteret fungerar.

– Vi säger alltid till varandra om vi reser bort. Vattnar blommorna, tar in posten och sopar på bron om det har snöat, förklarar Lars-Göran.

Mer läsning