Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler barn måste bo i familjehem

Antalet barn i Ljusdals kommun som placerats i familjehem har nästan fördubblats jämfört med i fjol. Dessutom är nya anmälningar rekordmånga.

Annons

I fjol var det 13 barn och ungdomar (upp till 20 år) som var placerade i familjehem. Nu är det 25 varav två i så kallade jourhem.

Chatarina Plomér, chef för barn- och familjeenheten på omsorgsförvaltningen, berättade på torsdagen för omsorgsnämnden om arbetsbelastningen på enheten, att det sedan september 2011 varit 40-50 anmälningar per månad vilket är rekord.

– Det innebär att hälften, 20-25, utreds. Det är ett måste att vara klar med sådana här utredningar inom fyra månader och det är knappt att vi hinner, säger Chatarina Plomér.

Det kan finnas flera anledningar till att läget är så besvärligt.

– Vi ser en koppling mellan föräldrarnas ekonomiska problem och behovet av våra insatser när det gäller barnen. Sedan har Migrationsverkets asylboenden i Järvsö ökat trycket hos oss. Det kan också ha gjort sitt till att vi varit ute i skolor och informerat om deras anmälningsplikt när det gäller barn som upplevs fara illa, säger Chatarina Plomér.

Mer läsning

Annons