Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägaren efter inbrottskuppen: "Jag är jätteglad att jag inte hann hit"

/
  • Anders Larsson på Järvsö motor är skakad efter smash and grab-kuppen mot företaget natten till måndag, då minst två motocrosscyklar stals av maskerade män.

Polisen saknar ännu misstänkta för den spektakulära smash and grab-stöten på Järvsö motor natten till måndag.
Ägaren Anders Larsson är fortfarande skakad och inser hur nära det var att historien fått ett mycket allvarligare slut.

Annons

Det har gått över ett dygn sedan maskerade män bröt sig in på Järvsö motor. Portarna som forcerades i samband med inbrottet har just monterats tillbaka. Ägaren Anders Larssons tittar på medan hans telefon ringer i ett. Förutom polis och försäkringsbolag, ringer det människor som tror sig ha sett eller hört något. Bara timmar efter dådet gjorde Anders Larsson en utförlig uppdatering om vad som hänt på företagets Facebooksida och vid lunchtid på tisdagen hade uppdateringen delats över 11 000 gånger.

– Det har blivit en enorm spridning och nu vet folk vad som har hänt. Jag har skrivit med chassinumret och allt och det är inte lika intressant att köpa något som man vet är stulet, säger Anders Larsson.

Två stycken 2016 års modeller av KTM motocrosscyklar, värda sammanlagt 170 000 kronor försvann i samband med stölden, nya modeller som kom in i butiken i förra veckan. Ytterligare en cykel befaras vara stulen.

TV: Se polisens tekniker på plats efter inbrottet

Mycket pengar, men med tanke på hur illa det hade kunnat gå känner Anders Larsson trots allt en viss lättnad.

– Jag är jätteglad att jag inte hann hit när de var här. Om inte väktaren hade upptäckt inbrottstjuvarna hade jag själv kommit dit och jag hade trott att det var ungdomar. Då hade jag nog smugit mig på dem. De hade slagit mig eller dödat mig, säger ägaren Anders Larsson som fick inbrottslarmet på natten och kom till platsen ett kort tag efter det att tjuvarna gett sig av.

Det var så nära inpå att han tror sig ha mött förövarna när de flydde brottsplatsen, han såg en person på en motocross, men förstod först efteråt att det kan ha handlat om tjuvarna.

– Jag registrerade inte att det kunde ha med larmet att göra utan tänkte: "Vad gör ungdomar ute så här sent?". Jag såg också en vit skåpbil och en svart sedan, säger Anders Larsson.

Väl framme på brottsplatsen mötte han väktaren som hade blivit hotad av en av förövarna men lyckats fly. Väktaren berättade vad som hade hänt.

– Sen stod vi här som två asplöv och darrade i väntan på polisen, säger Anders Larsson och inspekterar en av stålportarna som tjuvarna forcerade med hjälp av en stulen bil.

LÄS MER: Väktare hotad efter inbrott

Butiksägaren återkommer gång på gång till hur skickliga och målmedvetna tjuvarna måste ha varit. Larmet gick en gång tidigare på natten, vid 2.30, men då upptäckte Anders Larsson inget ovanligt. Men nu i efterhand tror han att det var tjuvarna som ville kolla hur länge det tog för honom att komma dit.

Utöver det är han övertygad om att det handlade om ett beställningsjobb. Tjuvarna handplockade speciella modeller och ödslade inte tid på något annat.

– Inget annat är omkullvällt, kassalådan har de inte brytt sig om, säger Anders Larsson.

Det är stor efterfrågan på de helt nya modellerna och därför är de lättare att avyttra, även om Anders Larsson hoppas att uppdateringen på Facebook avskräcker några spekulanter. På samma vis hoppas han också att cyklarna kanske letar sig tillbaka till affären, även om han inte räknar med det. Tjuvarna tror han inte att polisen får tag på.

Vad händer nu?

– Det är bara att bita i det sura äpplet, betala alla självrisker och gå vidare, säger Anders Larsson uppgivet och fortsätter.

– Man jobbar och sliter som fan, sen kommer de och förstör ens självkänsla och ekonomi och ställer till med djävulskap.

Polisutredningen hade inte kommit närmare någon lösning på tisdagen. Emellertid hade man kunnat koppla ihop en registreringsskylt som lämnats kvar på brottsplatsen med några registreringsskyltar som stulits i Bollnäs mellan den 9-10 augusti.

Mer läsning

Annons