Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägaren efter beslutet om Pilgrimen: "Om lagen ger mig rätt, vill jag riva"

/

Värdshuset Pilgrimen i Kårböle har varit hotat av rivning.
Nu har Ljusdals kommun beslutat att värdshuset inte får rivas.
Men ägaren Jamshid Barahimi har planer på att överklaga.
– Om lagen ger mig rätt, vill jag riva, säger han.

Annons

Det var i april förra året som ägaren till värdshuset skickade in en ansökan om att få riva värdshuset. Något som upprört många Kårbölebor och i veckan samlades många flera av dem utanför Pilgrimen för att visa sitt missnöje över planerna innan frågan skulle avgöras i myndighetsnämnden.

Läs mer: Värdshuset Pilgrimen hotas att rivas – många är upprörda

Och på torsdagen stod det klart att byborna hade politikerna på sin sida. Myndighetsnämnden beslutade att värdshuset inte får rivas, och hänvisar till plan- och bygglagens paragraf om byggnaders historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värden.

– Det är klart att man inte kan riva sådana här fastigheter, säger John Nyman (C) som är ledamot i myndighetsnämnden.

– Skulle man tillåta en rivning här, finns det risk att det blir prejudicerande. Då öppnar man för andra som vill forsla bort byggnader.

Något som politikerna var eniga om att det inte ska ske. För även om det inte finns något formellt skydd för byggnaden menar centerpartisten att det aldrig var någon tvekan till nämnden beslut.

– Glesbygden är utarmad som den är och det blir än mer utarmat om man skulle plocka bort byggnader också, säger John Nyman.

När tidningen når ägaren Jamshid Barahimi har han själv inte läst myndighetsnämndens motivering till beslutet. Han trodde de skulle säga ja, för han menar att det inte finns stöd i lagen för att byggnaden inte får rivas.

– Det finns inget formellt skydd för byggnaden. Den är inte kulturmärkt och det är inget byggnadsminne, för sådana byggnader finns det koder. Här finns det ingen kod. Det står inte i detaljplanen att huset inte får rivas, säger han.

Beslutet kan överklagas till Länsstyrelsen och ägaren till värdshuset Pilgrimen ska se över vilka rättigheter han har.

– Jag kan inte säga hur jag ska göra på en gång, men det finns planer på att överklaga.

Vill du fortfarande riva?

– Om lagen ger mig rätt, vill jag riva, säger Jamshid Barahimi.

TV+Text: Byborna reagerar på rivningsplaner: "Byggnaden är en symbol för byn"

Den senaste veckans reaktioner från bybor på rivningsplanerna har förvånat Jamshid Barahimi. Han påpekar att alla är fria att säga sin åsikt, men säger samtidigt att flera Pilgrimens tillskyndare sällan eller aldrig är gäster på hans värdshus.

– De som samlades utanför, flera av dem kommer aldrig in och äter här på värdshuset. Inte under mina 20 år här, säger Jamshid Barahimi.

Mer läsning

Annons