Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokat om Seko-stämning: "Stadgarna ger den tidigare klubbstyrelsen rätt"

Seko stämde i onsdags fritidsföreningen på 14 miljoner kronor.
Enligt föreningen handlar det om att Seko centralt vill lägga vantarna på medlemmarnas pengar, rapporterar P4 Gävleborg.

– Kvalificerat skitsnack, svarar Seko centralt.
I samband med stämningen kan det även bli aktuellt för socialdemokraten Mattias Hedin att lämna politiken mandatperioden ut.

Annons

Det var i onsdags som Seko beslutade att stämma den fritidsförening som startats av den lokala klubben Väg och Ban. Under en sexårsperiod ska 14 miljoner kronor ha förts över från klubben till fritidsföreningen och stämningen syftar till att få tillbaka pengarna.

P4 Gävleborg rapporterar att enligt advokaten Anders Grahn som företräder den tidigare klubbstyrelsen, anser sig föreningen ha rätt till pengarna.

– Stadgarna ger klubbstyrelsen rätt att ge anslag till olika ändamål, och det har man gjort här, säger han till radion.

Läs mer: "Det finns förklaringar" – den avskedade ombudsmannen om Seko-härvan

Föreningen anser i stället Sekos stämning som ett försök från förbundet centralt att komma åt klubbarnas pengar.

– Det har man motsatt sig, medlemsavgifter som tjänats in lokalt ska stanna och göra nytta lokalt, det är grundinställningen, säger Anders Grahn till helahälsingland.se.

Finns det pengar att betala tillbaka om stämningen går igenom?

– Det får vi se.

Från Sekos sida vänder man sig kraftigt mot beskrivningen att stämningen handlar om att komma över klubbens pengar. Förbundet drygt 1,5 miljarder i eget kapital, och har inget behov av ytterligare pengar, hävdar Jonas Pettersson som är kanslichef på Seko.

– Det är kvalificerat skitsnack. Det är bara ett svepskäl för att blåsa klubbens medlemmar på pengar, säger han.

I samband med stämningen har Socialdemokraterna beslutat att se över politikern Mattias Hedins roll inom partiet, rapporterar P4 Gävleborg. Han var tidigare även ordförande för den lokala Seko-klubben.

– Jag ska träffa Mattias (Hedin) i helgen och vi får se om stämningen på något sätt har ändrat förutsättningarna. Om han berörs på något sätt, säger partiets ordförande Örjan Fridner (S) till tidningen.

Mattias Hedin har redan i dag tagit en paus från sina politiska uppdrag inom partiet som ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i omsorgsnämnden. Denna lösning är temporär, men beroende på var helgens samtal landar, menar Örjan Fridner att den pausen kan bli mer permanent.

– Då kan Mattias Hedin få vila resten av mandatperioden, säger han.

Kan det bli tal om uteslutning?

– Nej, någon uteslutning är det inte tal om, säger Fridner.

Bosse Hedin var kassör i den numer avsatta klubbstyrelsen och efter turbulensen med de försvunna Seko-miljonerna blev han sparkad från sitt arbete som ombudsman för Seko. Kort därefter valde han att lämna alla sina uppdrag inom Socialdemokraterna där han tidigare var aktiv.

Att Mattias Hedin nu ska göra samma sak är inte klart på långa vägar, menar Örjan Fridner, som är tydlig med att partiet än så länge inte tagit ställning i skuldfrågan eller Mattias Hedins inblandning.

– Vi ska kontrollera hans roll i det här. Men om han är vit som snö, då ska han självklart komma tillbaka till den politiska banan snart, säger Örjan Fridner.

Vi har sökt Mattias Hedin.

Läs allt om Seko-skandalen.

Mer läsning

Annons