Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5,5 miljoner dyrare reningsverk i Järvsö

Kommunägda Ljusdal Vatten behöver ett tillskott på 5,5 miljoner kronor eftersom utbyggnaden av reningsverket i Järvsö beräknas kosta 13,5 miljoner kronor.
– Blir det nej måste till exempel ledningsarbeten i Färila skjutas på framtiden, säger VA- och renhållningschefen Sven-Arne Persson.

Annons

Det kraftigt fördyrade så kallade biosteget vid reningsverket i Järvsö ställer politikerna inför ett dilemma. Normalt sett ska taxefinansierad verksamhet som vatten och avlopp bära sina egna investeringskostnader.

Men på onsdagen beslutade samhällsbyggnadsnämnden att begära 5,5 miljoner kronor hos kommunstyrelsen för att täcka fördyringen i Järvsö.

Järvsös utökning när det gäller turistboende ligger bakom behovet av ett biosteg i reningsverket.

– Vi har redan höjt taxan med vad som är rimligt för att klara investeringarna när det gäller bland annat ledningar. Anledningen till att vi behöver anta den här offerten som är så pass dyr är att det är den enda som ger garanti för att reningen fungerar som den ska, säger Sven-Arne Persson.

Problemet är att det blir hårt tryck på reningsanläggningen under vissa tider på året och då även vissa tider på dygnet när turisterna vistas i sina boenden, förklarar Sven-Arne Persson.

Mer läsning

Annons