Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 får jobb i stället för bidrag

Jobb med riktig lön i stället för försörjningsstöd väntar 35 personer som ska delta i kommunens och arbetsförmedlingens nya projekt för att motverka bidragsberoende.

Annons

Ljusdals kommun har för unga vuxna i åldern 18-30 år gjort en permanent satsning av Unik, det som tidigare var ett projekt för att få den målgruppen att gå från bidragsförsörjning till utbildning eller arbete.

När kommunens försörjningsstöd fortsätter att nå rekordnivåer, trots att konjunkturen har vänt, har omsorgsnämnden och dess förvaltning en tid sneglat mot ett nytt projekt som ska rikta sig mot personer över 30 år som lever på försörjningsstöd.

Den 19 maj väntas omsorgsnämnden säga ja till projektet Arbete och framtid där 35 personer ska erbjudas anställning i sex till 18 månader hos kommunen med en avtalsenlig lön.

Det handlar mestadels om att vara en resurs i kommunens äldreboenden. Där hamnar 27 personer som värdar/värdinnor med huvudsakliga arbetsuppgifter som social aktivering med samvaro (som att läsa tidningar och gå på promenader). Andra arbetsuppgifter som inte kolliderar med de ordinarie kan också komma på tal. Det kan vara rengöring av hjälpmedel och städning av allmänna utrymmen.

Eftersom arbetsförmedlingen är med och betalar i genomsnitt 75 procent av lönen står de 35 berörda till arbetsmarknadens förfogande och kan söka eller erbjudas annat arbete under tiden.

Mer läsning

Annons