Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 vindkraftverk vid Risarven

/
  • Mötesdeltagarna fick se bildmontage med omgivningarna kring Högkölen, hur vindkraftverken kan komma att se ut på håll från Lillskog, Näsberg, Sånghussjön och Risarven.

En del frågor men inga kritiska röster.

Så kan informationsmötet om Högkölens vindkraftpark cirka 15 kilometer sydväst om Färila sammanfattas.

Annons

Ett 30-tal intresserade, många av dessa markägare, kom till Färila hembygdsgård för att höra om de vindkraftverk som Samkraft, som ägs av kommunerna i regionen, vill bygga vid Högkölen.

Det handlar om 20 alternativt 30 vindkraftverk på cirka 1 000 hektar stort område som ligger norr om Risarven (Edsbyvägen) och söder om Björnåborg (Losvägen).

Mats Eriksson, Åbo, Färila, är en av markägarna som i det här läget är positiv.

Samkraft har fastnat för Högkölen eftersom den ligger inom riksintressant område för vindkraft. Det blåser 7,4 meter per sekund i årsmedelvind. 6 meter per sekund anses vara bra, 7 mycket bra.

Eftersom ett vindkraftverk kostar omkring 36 miljoner kronor kan det alltså bli nära en miljardinvestering i Färilaskogarna.

Med alternativet 20 vindkraftverk med en totalt höjd på 175 meter kan årsproduktionen bli 173 GWh per år vilket motsvarar hushållsel till 24 700 hushåll eller energi till knappt 7 000 eluppvärmda villor.

Mer läsning

Annons