Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-tal fåglar avlivade

/
  • Av de 60-talet fåglar som placerades på Järvzoo efter att polisen gjort ett tillslag mot en fågelsamlare i Hudiksvallstrakten har nu ett 20-tal avlivats efter att Naturvårdsverket sagt nej till att släppa ut dem i det fria.

Två fiskgjusar, sex tornfalkar, tre kärrhökar, en tornuggla och sju slagugglor miste livet på Järvzoo under måndagen.

– Jag förstår det inte riktigt, säger Lars Strömberg, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Annons

Det har snart gått tre veckor sedan tillslaget då hundratals fåglar hittades hos en man i Hudiksvall. Flera fåglar var i så dåligt skick att de avlivades omedelbart medan andra togs omhand. Ett 60-tal större fåglar transporterades till Järvzoo. Av dem avlivades 20 stycken under måndagen. Anledningen var att Naturvårdverket sagt nej till polisens och länsstyrelsens förfrågningar om att släppa dem fria, och nej till att ge Svenska djurparksföreningen dispositionsrätt för fåglarna.

– Eftersom de här fåglarna tillhör statens vilt är det bara Naturvårdsverket som kan besluta om frisläppande, så nu var var alla vägar uttömda och då blir det per automatik avlivning, säger Lars Strömberg.

Avlivningen skedde av veterinär under överinseende av polisen. För Järvzoos vd, Olle Larsson, fanns inte mycket mer att göra för de sällsynta fåglarna. Resterande fåglar som fått en tillfällig tidsfrist hos Järvzoo kommer att fördelas mellan Skånes djurpark, Kolmården och Järvzoo.

Att de nu avlivade fåglarna klassade in under rubriken statens vilt gör att de har ett särskilt skyddsvärde. Men det innebär inte automatiskt att varje exemplar till varje pris ska hållas vid liv, det säger Krister Mild på Naturvårdsverket som varit med och tagit beslutet om avlivning.

– Flera av de här fåglarna var i så dåligt skick att de inte skulle ha en chans att överleva i det vilda även om de fått chansen att rehabiliteras, det skulle bara ha varit ett sätt att förlänga deras lidande, säger han.

Mer läsning

Annons