Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

113 100 kronor i avgift

Ljusdalsbo glömde att anmäla innehav av värdepapper för 1 131 799 kronor.

Annons

Den 30 januari i år anmälde mannen som är i 50-årsåldern att han erhållit 5 412 konvertibler sedan den 1 juni 2011. En anmälan som skulle ha inkommit till Finansinspektionen senast den 9 juni samma år. Då registreringen inkom nästan åtta månader för sent, har inspektionen fattat beslut om en särskild avgift på 113 100 kronor.

Mannen uppger att han är medveten om reglerna kring de värdepapper som erbjudits honom och de andra anställda i bolaget. Han menar att den aktuella försumligheten är ett resultat av hård arbetsbörda. Han har aldrig haft något uppsåt att dölja innehavet av värdepapperen, och beklagar att han i rollen som vanlig tjänsteman blev hindrad av den hektiska vardagen.

Finansinspektionen kan i ett sådant här fall besluta om en avgift på 10 procent. Något mannen menade är en tredjedel av dennes nettoinkomst och hoppades att inspektionen skulle ta hänsyn till detta vid bedömning.

Inspektionen anser i sin tur att ersättningen för värdepapperen uppgick till 1 131 799 kronor, och att förseningen på åtta månader inte kan anses som ringa.

Man har därför beslutat att ålägga mannen med 113 100 kronor i avgift.

Konvertibler:

Konvertibler är räntebärande instrument som går att konvertera till aktier, med samma avgifter som vid handel med aktier. Vid byte ska en avgift betalas och detta registreras till Finansinspektionen, räntan beskattas som vanlig inkomstkälla.
Källa: Skatteverket

Mer läsning

Annons