Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilian – ny röst på ledarsidan

/

I måndags sa Lilian Sjölund farväl till Gefle Dagblad efter att ha jobbat där som reporter och nyhetschef i sammanlagt 26 år.

Nu börjar hon sitt nya jobb, som liberal ledarskribent på Hälsingetidningar.

Annons

Det kan tyckas vara ett stort steg att gå från den objektiva journalistiken på en allmänredaktion, till en ledarredaktion där skrivandet går ut på att man ska ha åsikter och vara en röst i samhällsdebatten.

– Jo visst, säger Lilian Sjölund, men jag har aldrig varit någon vän av den tråkiga rapporterande journalistiken. Det är klart att en reporter ska vara objektiv, men jag föredrar en journalistik som är engagerad i samhället där tidningen kommer ut.

Hon tar som exempel när Gefle Dagblad skrev om de många personrånen i Gävle och belyste problemet ur alla tänkbara perspektiv. Det ledde till att kommunalrådet och länspolismästaren träffades för att försöka hitta en lösning.

Sedan det blev klart att hon fått tjänsten på ledarredaktionen har hon noga läst tidningarna för att blida sig en uppfattning om vilka ämnen som är aktuella. Det hon hittills har snappat upp är bland annat Brotorgsdebatten i Bollnäs, vindkraften i Hudiksvall och turerna kring flygplatsen i Söderhamn.

– Jag tycker det är viktigt att skriva lokala ledare. Jag har alltid varit väldigt politiskt intresserad, och mest ur ett gräsrotsperspektiv, hur politiken påverkar enskilda människor.

Annons