Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Licensjakt på varg stoppas

Det blir ingen licensjakt på varg i vinter. Regeringen har även beslutat att ta bort taket på högst 210 vargar i Sverige.
Jägarna i Hälsingland rasar:
- Vi är oerhört besvikna, regeringen borde ha fullföljt sitt löfte och krigat mot EU, säger Karl-Evert Helsén ordförande för Jägareförbundet i Gävleborg.

Annons

2009 beslutade riksdagen om en ny vargpolitik som innebar licensjakt på varg. Syftet var att begränsa stammen till maximalt 210 vargar och jakten skulle förutom att lindra problemen ge förutsättningar för en genetisk förstärkning av vargstammen.

EU-kommissionen delar däremot inte den svenska uppfattningen och har vid ett flertal tillfällen ifrågasatt licensjakten eftersom vargen är en strikt skyddad art.

Det har även förekommit hot om att dra Sverige inför domstol om inte EU-direktiven följs.

Under onsdagen kom beskedet.

Regeringen backar och stoppar licensjakten, samtidigt som taket på 210 vargar försvinner helt. Istället utökas möjligheterna till skyddsjakt för att freda tamdjur.

Enligt miljöminister Andreas Carlgren (C) är förändringarna nödvändiga för att Sverige ska få behålla beslutanderätten över den svenska vargjakten.

Den finns dock en tanke om att återuppta licensjakten 2013. Men det är inget som jägarna är beredda att lyssna till.

I Hälsingland rasar både Jägareförbundets- och Jägarnas riksförbunds medlemmar. De känner sig lurade av regeringen.

- Vi har ställt upp och jobbat efter deras riktlinjer även om vi inte har delat deras uppfattning om kvoten. Nu drar de in licensjakten, säger Karl-Evert Helsén ordförande för Jägareförbundet i Gävleborg.

Han anser att det bästa hade varit om regeringen tagit strid mot EU för att försvara den svenska politiken.

- Jag är övertygad om att vargstammen inte kommer att växa med det här beslutet. Snarare kommer tjuvjakten att öka liksom bekymren kring detta.

Mer läsning

Annons