Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lex Maria: Kvinna bedömdes inte som självmordsbenägen – tog sedan livet i sitt hem

Psykiatrin bedömde att kvinnan inte var självmordsbenägen.
Vid ett uppföljningsbesök uteblev kvinnan. Sedan återfanns hon död i sitt hem.

Annons

Läs även: Ambulans skickades med låg prioritet – kvinna från Hudiksvall avled

Division Medicin-Psykiatri har under måndagen lämnat in en anmälan enligt lex Maria om händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Kvinnan, som var i 30-årsåldern, hade anlänt till Hälsingland som flykting. Hon hade kontakt med Socialtjänsten och kommunens flyktingenhet. Enligt uppgifter till flyktingenheten led kvinnan av paranoida tankar och ville inte längre leva.

Psykiatrin bedömde att det inte fanns någon risk för självmord, och att psykiatrin inte skulle vårda henne. Kvinnan erbjöds dock kontakt med hälsocentral samt med det psykosociala teamet på grund av stress.

Kvinnan förnekade hela tiden att hon mådde dåligt och ville inte ha någon hjälp av vården. Därefter tog hon sitt liv i sitt hem.

– Det är alltid sorgligt att nås av beskedet att någon har beslutat sig för att avsluta sitt eget liv. Frågan är om psykiatrin har fäst tillräcklig vikt vid kvinnans uttalade suicidtankar. Nu får Inspektionen för vård och omsorg bedöma händelsen, säger Andrea Martina, anmälningsansvarig på Region Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Läs även: Vården missade det dödliga hjärtfelet – Oscar blev bara fyra månader gammal

Läs även: Kvinna ska ha sytts med 32 stygn utan bedövning – IVO kritiserar vården

Mer läsning

Annons