Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare kan gå ut i strejk

Lärarfacken kräver ett lönelyft på 10 000 kronor på sikt. Just nu går lärarfacken igenom medlarnas bud och senast ikväll, onsdag, ska lärarfacken och arbetsgivarparten Sveriges kommuner och landsting säga ja eller nej till budet. Säger parterna nej kan en konflikt bryta ut, som påverkar tusentals skolor.

Annons

De två lärarfacken, Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet, har gått ut hårt och krävt en löneökning på 10 000 kronor på sikt. Ett av argumenten är att läraryrket utarmas av att andra yrkesgrupper med lika lång utbildning har betydligt högre lön.

Men arbetsgivaren argumenterar i sin tur att det är orimligt att höja lönen så kraftigt, eftersom det skulle handla om tiotals miljoner kronor.

Det tidigare avtalet löpte ut sista april och den stundtals infekterade striden har nu lett till att förhandlingarna strandat.

På tisdagen lämnade arbetsgivarsidan ett bud och just nu går Lärarnas samverkansråd, som består av Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges kommuner och landsting, igenom och analyserar medlarbudet.

Senast onsdag kväll klockan 20.00 ska de ha lämnat ett svar.

Om parterna antar medlarnas avtalsförslag träder det i kraft med avtalets innehåll.

Men säger någon av parterna nej till avtalet utlöses ett två veckors varselperiod på torsdag morgon. Då planerar facken vilka som ska tas ut i strejk och arbetsgivaren vem som ska lockoutas.

Kristin Lisshamre är ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Bollnäs. Hon väntar med spänning vad som händer i avtalsrörelsen:

- Förväntningarna bland oss lärare är höga och runt om i landet finns en vilja att ta till åtgärder för högre löner, om det behövs, säger hon.

Kristin Lisshamre tycker två frågor är extra viktiga i avtalsrörelsen – lönen och arbetsbelastningen.

- Jag träffar dagligen lärare som älskar sitt yrke men de orkar inte med. Det är ett underbart yrke men det måste ges bra förutsättningar för att kunna göra orka göra ett bra jobb. Sedan är det viktigt att lönerna höjs, en orsak är att vi måste locka de yngre att gå lärarutbildningen, säger Kristin Lisshamre.

Mer läsning

Annons