Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt kvar innan turismen är stor i Gävleborg

/

Med drygt 30 miljoner kronor i potten skulle fler utländska turister lockas till Gävleborg och besöksnäringen bli mer attraktiv, kompetent och lönsam.
– Jag är nöjd, säger Niclas Cronsell på Region Gävleborg, som satt i styrgruppen för det EU-stödda projektet "Nu kör vi".

Annons

Men mycket återstår.

Ett av målen var att antalet utländska turister skulle öka med minst 5 procent till slutet av 2013. Särskilda insatser riktades mot Holland, Belgien och även Finland.

Resultat: Mellan 2012 och 2014 ökade turisterna från Holland med 8 procent och från Belgien med 32 procent – räknat i antal gästnätter på hotell, vandrarhem och stugbyar.

Sedan 2011 har antalet utländska sommarturister i länet ökat med 19 procent, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Niclas Cronsell tror att en stor del av ökningen beror just på projektet "Nu kör vi".

Projektet har följts av tre inhyrda forskare som menar att projektet medverkat till att turistmålen i Gävleborg synts mer på den internationella resemarknaden. Framför allt större besöksmål har haft nytta av insatserna, menar forskarna.

"Däremot är det svårt att avgöra exakt hur stor del av ökningen som kan hänföras till projektet", skriver de i sin rapport.

Fortfarande är Gävleborg en liten spelare inom turismen i Sverige.

Grannlänet Dalarna hade i fjol sex gånger så många utländska gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser. Också Västernorrland, Västmanland och Örebro har betydligt fler turister från utlandet.

Gävleborg var i fjol ett av de tre länen med lägsta logiintäkterna räknat per invånare.

Gävleborg var också det län som hade lägst andel övernattningar med utländska turister. Mer än nio av tio turister kommer från andra delar av Sverige, visar statistik från Tillväxtverket.

– Vi har för många varit ett stopp på vägen, till exempel till fjällen. Vi behöver fler reseanledningar, säger Niclas Cronsell.

Mer läsning

Annons