Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet kan bestå – men utan länsstyrelse

Statens utredare Mats Sjöstrand vill behålla de nuvarande länen, men ändå låta en länsstyrelse sköta flera.
– Om länsstyrelserna ska ha kvar ansvaret för regionala utvecklingsmedel fungerar det inte, säger regionstyrelsens ordförande Sven-Åke Thoresen (S).

Annons

Mats Sjöstrands grunduppdrag är att se över länsindelningen och länsstyrelserna, som är statens förlängda armar ut i landet. I hans uppdrag har också ingått att se över förutsättningarna för att slå ihop flera landsting till storregioner som har ett bredare uppdrag än landstingen.

Nu verkar det inte skapas några nya storregioner efter valet 2014. För att inte låsa möjligheterna till framtida storregionbildningar tänker sig nu Mats Sjöstrand att länen formellt kan få finnas kvar, trots att länsstyrelser slås samman.

– Det kan fungera om länsstyrelsen blir en ren tillsynsmyndighet, men om de ska fördela regionala utvecklingsmedel hamnar de alldeles för långt ifrån den regionala utvecklingen i länet, säger Sven-Åke Thoresen.

Region Gävleborg har redan tagit över fördelningen av 60 procent av de statliga medlen för regional utveckling. Sven-Åke Thoresen förutsätter att resterande 40 procent också läggs om Gävleborg inte har en egen länsstyrelse.

Mer läsning

Annons