Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Landstinget vill bara ha ja-sägare"

/
  • Många landstingsanställda upplever att de inte får säga vad de tycker och är rädda för att straffas av arbetsgivaren om de går ut offentligt med sin kritik.

Fem sjuksköterskor vid Hudiksvalls sjukhus berättar om hur det är arbeta i en toppstyrd organisation där ledningen inte lyssnar på dem som jobbar på golvet.

– De har fjärmat sig så långt från oss ute i verksamheterna att de inte längre vet vad de tar beslut om, säger en ambulanssjuksköterska.

Annons

Det är beslutet om att ambulanssjukvården ska sköta hembesök om nätterna som har fått bägaren att rinna över för sjuksköterskorna. Men de törs inte gå ut med namn och bild i media, trycket uppifrån är för starkt och de är rädda för repressalier.

Sjuksköterskorna berättar om kollegor som har manövrerats ut, uteblivna lönehöjningar och ständiga chefsbyten. De drar sig för att gå till medierna, något som inte var ett problem förr.

– Nu ska vi vara "solidariska" mot arbetsgivaren och "lojala" mot besluten, de vill bara ha jasägare. Att vi vill vara anonyma säger något om att verksamheten inte är så transperent som landstingsledningen påstår, säger ambulanssjuksköterskan.

– Man är rädd för att de ska statuera exempel. "Tack för den här tiden, nu kan du gå till kommunen i stället", säger en kollega på intensivvården.

Under året har ambulanssjuksköterskorna gjort ett 30-tal hembesök i Nordanstig. Från landstingets sida beskrivs det på det hela taget som en god erfarenhet. Till ambulanspersonalens fasa ska den modellen från och med 1 februari börja användas i resten av länet. För trots att ambulanssjukvården i sin egen riskanalys avfärdade den som en fara för patienterna driver divisionsledningen igenom modellen.

Det officiella beslutet om ambulansens hembesök tas så sent som den 29 januari.

Enligt sjuksköterskorna är tendensen sedan divisionaliseringen att de inte längre får vara med och tycka till om besluten. De uppfattar att organisationen blir allt mer centraliserad och att de själva får allt mindre att säga till om.

Det är inte så att divisionsledningen inte lyssnar på vad fotfolket har att säga, menar divisionschef Helena Björkman. Inte heller känner hon igen att de anställda är rädda för att uttrycka sin mening eller fruktar repressalier om de gör det. I stället tycker Helena Björkman att personalen har fått vara med och tycka till om att de under nätterna ska ta hand om de hempatienter som vårdas kortare tid än två veckor.

– Vi arbetar hela tiden med dialog ute i verksamheterna, att vi gör riskanalyser av besluten är en del av det arbetet, säger hon.

Läs mer om detta i lördagens Ljusnan, Ljusdals-posten, Söderhamns-Kuriren eller HT.

Mer läsning

Annons