Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget skickade patientuppgifter fel igen

En kvinna i Järvsö fick både sin egen och en annan persons röntgenkallelser i samma kuvert.

Annons

Den andra kvinnan bor också i Ljusdals kommun.

– En dag ringde det en kvinna från Järvsö och presenterade sig. Jag förstod inte vad det handlade om, men då berättade hon att hon fått min röntgenkallelse.

Järvsökvinnan skickade vidare kallelsen som kom till rätt adress i torsdags. Den kom alltså ändå fram i god tid före undersökningen på Ljusdals sjukhus den 27 mars.

– Där står ju namn, personnummer, adress och att jag ska röntga foten, så det var ju ingen allvarlig undersökning och det är ju inte farligt att det kommer ut, men det hade ju kunnat vara något som jag inte velat att någon annan skulle få veta. Jag har själv arbetat 45 år inom vården och vet att så här får de inte göra.

Röntgenverksamhetens länschef Gunvor Persson kan inte påminna sig att något liknande hänt tidigare vid någon av röntgenavdelningarna. Sådant får inte hända, säger hon.

– De har inlett en utredning i Ljusdal. Chefen där ska tala med patienten. Jag kan förmoda att det handlar om den mänskliga faktorn och då måste vi ta fram våra säkerhetsrutiner och se över dem, för de har uppenbarligen inte följts.

Mer läsning

Annons