Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget säger nej till bättre läkemedel

Landstinget vägrar att betala ett nytt effektivare läkemedel för patienter med svår hudcancer.
– För att hjälpa en patient blir kostnaden åtta miljoner kronor. För det får man väldigt mycket annan cancervård, säger verksamhetschef Johan Ahlgren.

Annons

Johan Ahlgren, verksamhetschef för landstingets cancervård och själv cancerläkare, konstaterar att det hittills inte funnits några bra läkemedel för dem som får allvarliga återfall i malignt melanom och där det inte är möjligt att operera.

I Gävleborg kan det röras sig om ett tiotal personer per år som hamnar i den situationen.

Ändå har verksamhetschefer för cancervården i hela landet enats om att tills vidare säga nej till det nya läkemedlet Yervoy, som enligt en stor studie ger bättre effekt än andra tillgängliga läkemedel. Verksamhetscheferna anser att läkemedlet är för dyrt.

Cancermediciner är ofta dyra, men det här är första gången som ansvariga för cancervården i hela Sverige tar ett gemensamt beslut om att på grund av priset inte använda ett läkemedel.

En behandling kostar runt 850 000 kronor, men eftersom studien visar att läkemedlet bara fungerar på en av tio patienter, räknar landstingen med att det de behöver lägga åtta miljoner kronor för att hjälpa en person.

Statistiskt sett är det alltså en person per år i länet som skulle bli hjälpt av läkemedlet.

De allvarliga biverkningarna är enligt Johan Ahlgren också en anledning att avstå.

– Läkemedlet har visat sig kunna ge tarmskador, påverkan på hypofysen och andra märkliga reaktioner.

Två patienter har tidigare i år fått behandling med läkemedlet. Enligt Johan Ahlgren hade ingen av dem någon tydlig nytta av behandlingen.

Mer läsning

Annons