Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget gick plus

Landstinget gick plus med 106 miljoner kronor förra året. Även i år väntas ett positivt resultat.

Annons

Plusresultatet för förra året blev 34 miljoner mer än budgeterat. Trots att tre av de fyra divisionerna tillsammans gick back 156 miljoner kronor, gjorde sjukvården totalt sett ett överskott på 66 miljoner. Underskottet berodde delvis på kostnaden för inhyrd personal, en utgift som landstinget behöver minska under det här året.

– Vi jobbar hela tiden för att öka rekryteringen av personal. Nu har vi många ST-läkare inne under utbildning och vi hoppas på att kunna anställa flera av dem och på så vis minska kostnaderna för hyrläkare, säger Tommy Berger.

Intäkterna ökade under året med nära 1,3 miljarder kronor, cirka 100 miljoner mer än beräknat. Det beror främst på återbetalda försäkringspremier på 90 miljoner kronor och nya intäkter från kollektivtrafiken, men också på riktade statsbidrag.

– Vi ska inte sticka under stolen med att de 90 miljonerna från AFA Försäkring betyder mycket. Hade vi inte fått dem, hade inte resultatet blivit så bra, säger Tommy Berger.

För att lyckas få ett positivt resultat nästa år har landstinget tvingats höja skatten och dessutom måste kostnadsutvecklingen dämpas genom besparingar och effektiviseringar.

– Vi lägger inte fram några stora sparpaket, utan det handlar om att vi hela tiden har många åtgärder ute i verksamheterna som arbetar samtidigt. Ett område som vi har sparat på är centraladministrationen som inte får någon uppräkning i år, säger Tommy Berger.

Mer läsning

Annons