Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget bygger vindkraft i Småland

Landstingets egna vindkraftverk ska byggas utanför Kalmar. Sjukhuskyrkan i Hudiksvall ska få samma ekonomiska stöd som sjukhuskyrkan i Gävle och i framtiden kan patienter få fribiljetter för buss och tåg utskickade redan tillsammans med kallelsen till ett vårdbesök.

Annons

Under tisdagen beslutade fullmäktige att landstinget ska investera 85 miljoner kronor i egen vindkraft. Det gjorde att landstingsstyrelsen extrasammanträde under onsdagen kunde välja ett anbud på två större vindkraftverk som beräknas stå färdiga tidigt under våren 2013.

Fyra leverantörer hade kvalificerat sig för att få lägga anbud på att bygga vindkraft åt landstinget.

Tre av dem lämnade anbud som fanns med i den slutliga utvärderingen av totalekonomin, förmågan att säkerställa hög kvalitet under 20–30 år och de ekonomiska villkoren för det elprisområde där kraftverken ska byggas.

Samkraft vind, som bland annat ägs av flera av länets energibolag, hade lag ett av tre anbud, men enligt utvärderingen hade Göteborgsbaserade Green extreme det bästa anbudet.

I priset ingår en konstnärlig miljögestaltning. Besökare ska kunna åka ända fram till kraftverken. Därtill är tanken att skyltar vid landstingets ledningskontor och vid en eller flera sjukhusentréer i länet ska visa hur mycket kraftverken producerar för tillfället.

Mer läsning

Annons