Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lånar pengar för att åka på semester

/
  • Snabba lån kan bli en dyr affär under semestern.
  • För att undvika att hamna i ekonomisk knipa är det bra att lägga upp en budget och hålla sig till den, anser Marianne Östberg budget och skuldsanerare i Hudiksvall.

Sol och semester betyder inte bara trevligheter. Sommaren kan också vara tuff ekonomiskt.
– Det händer att folk lånar för att åka på semester och det är inte bra. Har du inte råd i dag så har du heller inte råd om en månad när du ska betala tillbaka, säger Marianne Östberg.

Annons

För många förknippas sommaren med aktiviteter, resor och evenemang. Om man inte ser upp så kan det skapa stora hål i plånboken och i värsta fall leda till ett ärende hos Kronofogden. Gunilla Hallberg arbetar som konsumentvägledare i Hudiksvall och upplever att det finns en stress hos många, när det gäller ekonomin på sommaren.

– Många känner stress inför att resa eller göra aktiviteter som kostar pengar och det kan skapa problem, säger Gunilla Hallberg konsumentvägledare i Hudiksvall.

Hon tror att grupptryck kan vara en av orsakerna.

– Man vill kanske göra saker som kostar pengar för att man upplever att andra gör saker, säger Gunilla Hallberg.

Om inte folk är försiktiga kan de hamna i en skuldfälla.

– Det sämsta man kan göra är att ta lån för att ha råd att göra saker på sommaren, säger Gunilla Hallberg.

Antalet skuldsaneringar har även ökat i kommunen. Från 17 stycken det första halvåret ifjol till 25 stycken samma period i år, uppger Marianne Östberg, budget och skuldsanerare i Hudiksvall.

Hon tror att en av förklaringarna till att många ansöker om skuldsanering är att det är lättare att ta lån i dag.

– Jag märker att snabblånen också ökat på slutet, säger Marianne Östberg.

Enligt siffror från Kronofogden så har det skett en stadig ökning av antalet obetalda snabblån de senaste åren i landet. Under 2014 ökade antalet ärenden som Kronofogden fått in med 15 procent. Sedan 2007 är ökningen hela 123 procent. Fler män än kvinnor står för de obetalda snabblånen och åldersgruppen 26-35 år är störst. Med snabblån avses krediter på mellan 500-15 000 kronor som ska vara återbetalda inom ett år. För att undvika att hamna i ekonomisk knipa föreslår Marianne Östberg att lägga upp en budget och hålla sig till den.

– Det är viktigt att inte ta nya lån för att betala av gamla, då hamnar folk i en ond spiral, säger Marianne Östberg.

Mer läsning

Annons