Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarens varning: Näst mest dödliga cancern om 15 år

/

Trots decennier av forskning har en effektiv behandling av pankreascancer uteblivit. Nu varnar läkaren Matthias Löhr att cancerformen kommer att skörda allt fler liv.
– Av hundra som drabbas kan vi bara rädda fem. Som bäst, säger han.

Annons

Enligt Cancerfonden kommer en tredjedel av alla personer i Sverige att drabbas av cancer någon gång under sin livstid.

Tack vare bättre diagnostik och behandling ökar emellertid överlevnaden. De senaste 60 åren har andelen patienter som överlever cancer mer än fördubblats.

Läs också: Ulrika tog sig tillbaka från cancern – då fick maken Hans sin dödsdom

Men det finns vissa cancerdiagnoser som har lika dyster prognos nu som för 20 år sedan. En av dem är pankreascancer, även känd som cancer i bukspottskörteln.

– Pankreascancer är en av cancersorterna vi vet mest om. Men trots att vi har lärt oss mycket har vi inte lyckats omvandla kunskapen till effektiva behandlingar, säger läkaren Matthias Löhr, som forskat specifikt om pankreascancer sedan 1989.

Matthias Löhr, professor och överläkare vid Karolinska Institutet, är en av landets mest framstående cancerforskare. Just nu är han i slutfasen av ett projekt var syfte är att hitta mer effektiva behandlingar mot cancer i bukspottkörteln.

– Genom att analysera generna i en patients tumör kan vi hitta de läkemedel som har störst chans att fungera, säger han.

Läs också krönikan: På med handskarna och slå cancern på käften

Med DNA-analys i samband med avancerad mjukvara och så kallad riktad terapi, där medicineringen kan skräddarsys för den enskilda patienten, hoppas Matthias Löhr öka effektiviteten i behandlingen av pankreascancer.

Behovet av framsteg inom forskningen är stort. Nästan 1 000 svenskar diagnosticeras varje år med bukspottkörtelcancer – lika många män som kvinnor. De flesta är äldre, i 70-årsåldern.

Redan i dag är cancerformen en av dem som orsakar flest dödsfall. Och dödstalet väntas öka dramatiskt.

År 2030 förutspås cancer i bukspottskörteln vara den cancerform som skördar näst flest liv.

– Av hundra som drabbas av pankreascancer kan vi bara rädda fem. Som bäst, säger Matthias Löhr.

Titta även på: Cancersjuke Jossan - dödsdömd eller inte? Följ hennes videodagbok här!

Det finns två frågor som forskningen måste lösa för att vända utvecklingen: Bättre och effektivare läkemedel, samt en metod för att upptäcka cancern i tidigt skede.

Ett av de största problemen med just pankreascancer är att den är så svår att upptäcka.

– Vi har ingen bra cancermarkör för pankreascancer, vilket gör att vi upptäcker sjukdomen för sent. Och eftersom cancern sitter i mitt i kroppen är den inte tillgänglig för undersökning, säger Matthias Löhr.

Mer läsning

Annons