Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget inför den heta hösten i fyran – Ljusne AIK med luft under vingarna

Forsa borta i torsdagens omstart. Det blir en nyckelmatch direkt för fyrans topplag Ljusne AIK. – Vi kommer inte att få något gratis, säger lagkapten Marcus Bergenholtz. Här läget inför hösten, med plus och minus för det fyra topplagen.

Annons

Fyra av de fem senaste säsongerna har inte bjudit någon större dramatik vad gäller toppstriden i division 4 Hälsingland.

Undantaget är 2013, då Strand precis kunde hålla undan med tre poäng upp på jagande Ljusdals IF.

Ljusne AIK håller toppstilen hemma på Ljusneborg, som firar 75 år i sommar.

Förra säsongen var Iggesund i en klass för sig som suverän seriesegrare, hela 21 (!) poäng före tvåan Ljusne AIK.

Under vårsäsongen har det stabila topplaget Ljusne hittat en fruktbar rytm, och även lyckats göra ett litet ryck i topp.

Men ännu är det väl tidigt att börja ladda för en ny nivå i division 3 för att fira Ljusneborgs 75 år som lokal arena.

Marcus Bergenholtz med barnen Elsa och Theo.

– Vi ligger lite lågt. Visst, vi har en bra högsta-nivå, men är inte alla på tårna kan vi förlora mot vilket lag som helst, säger rutinerade backen och lagkaptenen Marcus Bergenholtz, 34 år.

Ljusne har befälet med sina 31 poäng i ett toppskikt med fyra lag, närmast och på kvalplats jagar Edsbyn med 24 poäng. Och därefter skuggar Norrala med 23 poäng och Forsa med 22 poäng.

Det är alltså ganska troligt att det bland dessa lag finns såväl en seriesegrare som ett kvalgäng. Om nu inte Stugsund och Visamrå skulle sätta raktefart uppåt under hösten.

Norrala vann det tidiga mötet med Forsa med 1–0 hemma på konstgräset.

Torsdagens första höstmatch bär på en rejäl laddning.

På stora Åkernäsparken kan Ljusne rycka ifrån ytterligare och koppla ett tidigt grepp som kan hårdna än mer när laget sedan har ett på pappret "enkelt" program med Ljusdal (hemma), Trönö (borta) och Ilsbo (hemma). Full utdelning här, och det kan vara avgörande.

Men det blir ingen lätt uppgift för topplaget. Vårens enda förlust (0–1) kom just hemma mot Forsa, där André Mickelsson gjorde enda målet mitt i första halvlek på Ljusneborg.

– Jag var lite skadad och spelade bara sista kvarten då, men det var en grym och onödig förlust. Vi bommade massor med chanser och de hade knappt någonting, säger Bergenholtz, redo för omstart.

Däremot saknar Ljusne avstängde lillebror Martin Bergenholtz och bortreste Ivan Levoshko.

Oskar Lindsmyr och Edsbyn jagar som tabelltvåa.

För Edsbyn och Norrala startar hösten med knepiga bortamatcher mot Ljusdal respektive Vismarå. Här finns hög risk för poängtapp, särskilt för Norrala mot det defensivt välorganiserade Vismarå.

Noterbart från nedre regionen av tabellen är att Delsbo värvat tillbaka forwarden Filip Paulsson från Strand. En bra värvning med div 4-mått för ett Delsbo som saknat en tydlig målskytt under våren. Även klart att Lucas Dullaghan blir kvar i klubben i höst, åtminstone fram till september när han börjar skolan.

Och räkna med att nästjumbon Trönö - hårt skadedrabbat under våren - har kapacitet att lyfta under hösten.

Plus och minus för topp-4 i fyran

Ljusne AIK (31 poäng)

Plus: Van vid "hög höjd" som notoriskt topplag de senaste säsongerna, ligger rätt i fas för att gå hela vägen. Ett kollektiv med både rutin och bra balans. Det finns kvalitet i såväl offensiv (heta målskyttarna Kim Vestin och Ivan Levoshko) och defensiv (Marcus Bergenholtz och Dawuda Wulampah). Segern (3–2) hemma mot Norrala, trots flera profilspelare borta, var ett kvitto på bra bredd i truppen.

Minus: Det gäller att klara ett allt hårdare favorittryck som jagat topplag. Rutinerade målvakten Big Phopruks benbrott är såklart olyckligt för ett lag med bara tio insläppta mål på tolv vårmatcher, ersättaren Tobias Persson hämtas från Gästrikland. Har ett något tuffare program under hösten.

Edsbyns IF (24 poäng)

Plus: Hög och jämn nivå under våren, där Aimen Sewed är offensiv motor och unge Anton Dahlberg en fysiskt stark och effektiv topp. Räkna med än mer spetskvalitet när hemvändande Andreas Sipuri blir varm i den rödvita dressen igen. Toppar publikligan=starkt hemmastöd.

Minus: Måste leverera direkt för att inte tappa för mycket till Ljusne, i startläget sju poäng före. Stundtals en tendens till lite slarvig och svajig defensiv, kan ha det kämpigt att stänga matcher.

Norrala IF (23 poäng)

Plus: Vass offensiv och gjorde näst mest med mål under våren, allra flest (13) från skyttekungen Jonas Lööw Ohlson. Starka hemma på konstgräset.

Minus: Lite tunn trupp, inte lika bra på naturgräs och direkt dåliga på bortaplan där det inte blev en enda seger under våren. Där krävs ett lyft om Norrala ska hänga på toppstriden.

Forsa IF (22 poäng)

Plus: Möjlighet till förstärkningar från Hudiksvalls FF är värdefull. Men klubben har också fått en positiv effekt av satsningen på unga talanger som blommat ut under våren. Stabilt grundspel, för det mesta.

Minus: Är till viss del beroende av spetslirare från HuFF för att nå bästa nivå, något som också ger problem med kontinuiteten. Avslutade våren negativt med tunga förluster mot Ilsbo och Hällbo.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons