Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget för strömmen värre än befarat

Situationen är värre än befarat enligt kraftbolaget Fortum som prioriterar att åtgärda de större felen först. De som är längst ut på nätet får ha tålamod i väntan på att få strömmen åter.

Annons

En del kan få vänta till fredag

– Vi har 200 personer i gång, varav 140 montörer som jobbar från sex–sju på morgonen till tio-tiden på kvällen, berättar Per-Oskar Hedman vid Fortums pressjour.

Fortum har undersökt läget med helikoptrar under dagen och läget var värre än de trodde. De har följt varje enskild ledning och nu bearbetas bilderna från flygningarna.

– En ledning kunde ha femtio träd på sig, säger Per-Oskar Hedman.

Han berättar att röjningsarbetet då blir extra besvärligt, även om de väljer att koppla förbi området.

– Det tar mycket längre tid och är knepigt.

För att lösa läget för vissa utsatta och svåra partier, där fällningarna varit många och komplicerade, har bolaget plockat fram reservverk från flera distrikt och med dem producerat ström till hushållen på plats.

– Vi har kört upp alla vi har, betonar Per-Oskar Hedman och tillägger att det trots alla insatser går långsammare än de hoppats och räknat med.

Frågan hur länge det kan dröja att få tillbaka strömmen för de som är längst ut på nätet kvarstår.

– Det är jättesvårt att säga. Men vi har sagt att vi jobbar sista dagen på fredag. Vi gör en uppdaterad bedömning på torsdag förmiddag. Just nu går det inte att säga, framhåller Per-Oskar Hedman.

På onsdagskvällen var fortfarande 1 346 utan ström i Hudiksvalls kommun i Fortums nät och i Nordanstig och norra Hudiksvall var det strömlöst för runt 570 hushåll i Eons nät. I Bollnäs är 126 hushåll utan ström, Ljusdal 411, Ovanåker 42 och Söderhamn 58.

De som får vänta längst är de som är längst ut på elnätet.

– De kommer längre ner i prioordningen. Vi prioriterar en ledning med 80 abonnenter före en som kanske bara har en, summerar Per-Oskar Hedman.

Mer läsning

Annons