Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Möt en gyllene och ombonad höst

Annons

Försvinnande fort vänjer man sig vid tanken på att sommarens sista dopp är gjort. Visst blir det lite skönt att få ta på sig strumpor och att pyssla inne istället. Jag trendspanar och uppdaterar min mosiga semesterhjärna med inspiration inför höstens inredning. Gedigen keramik till kaffet, storblommiga tapeter och gyllene toner inspirerar. Vi går mot sammetsgardiner i havregult och dova väggar som passar perfekt ihop med detaljerna i både blank och rå mässing. Exotiska fåglar, frukter och blad för den som vågar. Och gröna växter för hela slanten, gärna exotiska även dom så som palmer och fikusar i glaserade krukor.

I våras fick jag möjligheten att inreda en tom och nyrenoverad lägenhet till en singe man i 45-årsåldern. God ekonomi, alldeles lagom fåfäng, ett stort intresse för trav och minimalt intresse för inredning. Jag tänkte "vad kan jag göra för honom som han inte klarar själv?"  Svaret: Ombonad och maskulin hemtrivsel. Han ska givetvis slippa virkade dukar och svulstiga blomsterarrangemang. Men han behöver stora fat att tömma fickorna på när han kliver innanför dörren. Han behöver växter som inte kan dö och framförallt en färgskala som lever. Svaret blev blått och gult. Jag gjorde en moodboard som presenterades och misstänkte att han skulle protestera stort . Men han överraskade mig och godtog hela planen. Det blev trä- och korgdetaljer, mörkblå gardiner och filtar, gula kuddar och lampor i mässing. Nu ett halvår senare ser jag hur allt detta tågar fram i höstens inredning och jag känner mig inte mig lika osäker längre. Och han, han kan luta sig tillbaka i sin varma och ombonade lägenhet, lätt mallig över att vara först ut bland höstens trender.

Fem inredningstips inför hösten

1) Belysning

• Punktbelys de platser där du behöver se extra bra såsom läshörnan, diskbänken och skrivbordet. 

• Kolla runt dig och se vilka hörn som känns bortglömda där hemma. Häng en slinga från taket, montera en snygg vägglampa, belys en tavla eller ställ dit en golvlampa. 

• Se över allmänbelysningen. Har du tillräckligt starka lampor i alla rum? Och ska du byta, gör ett klokt val för naturen. 

2) Loppade lampskärmar i varma toner. För en billig peng får du både ett vackert hantverk med god kvalité och ett riktigt mysigt sken.

3) Mycket färg och tyngd. Satsa på gardiner i rejäla material och kuddfodral i murriga toner.

4) Våga mönster. Varför nöja sig med att kika tillbaka på romantiken, dra till med renässansen och tänk oljemålade rosor med gulddekor.

5) Satsa på snygga bruksföremål. Häng upp en vacker sax, sätt buketten i en vacker tillbringare av glas och låt kaffekopparna dekorera kökshyllan.

Sofia Leanders

Mer läsning

Annons