Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot sjukhuset efter benamputation

Kvinnan led sedan länge av en kärlsjukdom och hade opererats flera gånger i benet.

Till sist gick inte hennes ben att räddas.

Nu kritiserar ansvariga vid Akademiska sjukhuset den vård hon fått vid Hudiksvalls sjukhus.

Annons

Den 70-åriga kvinnan från Hälsingland har sedan slutet av 90-talet behandlats för en kärlsjukdom och flera gånger opererats för förträngningar i benet.

En sådan operation genomfördes i Hudiksvall i januari förra året, men i april kom kvinnan till sjukhuset med kraftiga smärtor i benet. Röntgen visade på förträngningar som allvarligt störde blodcirkulationen.

Nya operationer gjordes för att försöka förbättra blodcirkulationen, men kvinnan allmäntillstånd blev sämre. Hon måste slutligen flygas till Uppsala med helikopter för akut vård och operation, men hennes ben gick inte att rädda och det måste amputeras.

Ingreppen ledde till att kvinnan fick livshotande multiorgansvikt. Hon måste behandlas i respirator och få dialys. Kvinnan vårdades fyra månader på Gävle sjukhus innan hon i september kunde skrivas ut därifrån.

– Kritiken från Akademiska i Uppsala handlar framför allt om att man väntat för länge i Hudiksvall med åtgärder och att man borde ha gjort ett större kirurgiskt ingrepp direkt, men sådant finns det alltid olika åsikter om bland kollegor, säger chefsläkare Lars-Göran Holtby.

Landstinget gör nu en lex Maria-anmälan så att Socialstyrelsen får utreda om landstinget hade kunnat agera på ett bättre sätt.

Mer läsning

Annons