Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot rovdjursutredning

450 vargar, 1 200 lodjur, 1 800 björnar och 850 järvar. Det är siffrorna man bör sträva efter att uppnå, enligt rovdjursutredningen som presenterades på tisdagen. Men utredningen får kritik.

– De negligerar kostnaderna för landsbygden totalt, tycker Jan Thorén, ordförande för LRF Gävleborg.

Annons

På tisdagen lämnades slutligen den uppmärksammade rovdjursutredningen till miljöminister Lena Ek. Och precis som i det delbetänkande som presenterades för ett år sedan föreslår utredningen miniminivåer för varg, lo, björn och järv – ett antal djur som krävs för att uppnå en så kallad gynnsam bevarandestatus.

Framför allt är det frågan om varg som uppmärksammats. Och siffrorna har inte förändrats i den färdiga utredningen, den gör fortfarande bedömningen att vargen behöver komma upp i 450 djur. Den nivån ska uppnås inom tolv år – och innan målet är nått vill man inte tillåta någon licensjakt. Det får Jan Thorén, LRF, att reagera:

– Vi vet sedan tidigare att om vargstammen får vara fredad och stark under några år går det väldigt fort, den kommer att explodera i individer. Och om stammen förtätas kan jag inte tänka mig annat än att vi får flera revir i Hälsingland. Oavsett vad vi tycker kommer det att bli en mycket vanligare företeelse att vi ser vargar som kommer in i bebyggelse. Det kommer att påverka oss som bor i det här området.

Utredningen slår fast att staten måste ta ansvar för de ekonomiska och sociala konsekvenser som rovdjuren kan ha för landsbygden.

Mer läsning

Annons