Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontanterna står sig som betalningsmedel

Den första oktober inför Riksbanken nya sedlar och mynt. Samtidigt betalar vi svenskar allt mer sällan med kontanter. Hur ser egentligen framtiden ut för kontanterna?

Annons

De senaste decennierna har användandet av kontanter minskat till förmån för kortbetalningar och andra sorts transaktioner. Däremot har det inte minskat så snabbt som man trodde att det skulle göra.

– Vi tror att trenden med ett minskat kontantanvändande kommer att fortsätta men det betyder inte att vi går mot ett kontantlöst samhälle. Generellt sätt är folk nöjda med sina kontanter för de tycker att det går snabbt och enkelt, säger Susanne Grufman som är enhetschef på Riksbankens enhet för kontantförsörjning.

Att folk tycker om kontanter märks inte minst på att många engagerat sig när Riksbanken nu ska införa nya sedlar och mynt. Folk har åsikter om vilka personer som ska förekomma på sedlarna och vilka valörer som ska vara sedlar respektive mynt.

Hon säger att många väljer att betala kontant när det handlar om belopp under hundra kronor. Däremot är det ovanligt att göra köp över 500 kronor med sedlar och mynt.

– Men den undre gränsen för när folk väljer att betala med kort sjunker. I dag kan du ju köpa ett tuggummi och betala med kort utan att det är någonting konstigt, säger hon.

Även om det går att betala med kort på de flesta ställen i dag finns det situationer där det är självklart att använda kontanter. Susanne Grufman berättar att hennes dotter nyss tappat en tand och att hon då ville ha en guldpeng. Det finns dessutom vissa grupper i samhället som är mer beroende av kontanter än andra.

– Vissa nyanlända svenskar har kanske inte tillgång till något annat betalningssätt. Vi ser också att äldre personer använder kontanter i större utsträckning, säger hon.

Dock finns det en rad nackdelar med kontanter som skulle kunna undvikas om vi betalade oftare med kort.

– Rånrisken gör att kontanter kostar samhället mycket för lagring och transporter. En kontant betalning kostar samhället dubbelt så mycket som en kortbetalning så egentligen är det inte att föredra på ett samhällsekonomiskt plan, säger hon men tillägger att det finns positiva aspekter som gör att kontanterna antagligen kommer att finnas kvar länge än:

– Kontanter är ett gångbart betalningsmedel som alla känner igen och behärskar. De flesta har stort förtroende för kontanter. Dessutom tycker en del människor om integriteten som en betalning med kontanter ger, säger Susanne Grufman.

Mer läsning

Annons