Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Könsskillnader när unga ska etableras

/
  • – Det är just inom det sociala, med inkomster och utbildningsnivå, som kommunen faktiskt har möjlighet att påverka människors livssituation till det bättre, säger Jenny Alvolin, folkhälso- och ungdomsstrateg.

En stor grupp unga står utanför samhället. De varken arbetar eller studerar, och har med det fått beteckningen UVAS. Här finns oroande könsskillnader, och bakom siffrorna gömmer sig allt från extrema entreprenörssjälar till personer i behov av psykiatrisk vård.

Annons

Temagruppen Unga i arbetslivet har sammanställt statistik över landets unga och var i livet de befinner sig. Personerna delas in i två huvudgrupper, ålder 16-24 och 25-29. Därefter har man tittat på bland annat kön, inrikes-/utrikesfödda och regionala skillnader.

– Vi ser en oroande trend där unga kvinnor etablerar sig allt senare på arbetsmarknaden, säger Malin Engstedt, kommunikatör vid Temagruppen Unga i arbetslivet.

Det är i åldern 25-29 som de större skillnaderna finns att hämta både mellan könen och de födda utrikes och inrikes. Nästan en fjärdedel av de utrikesfödda tillhör här gruppen UVAS. Totalt är en tredjedel av kvinnorna i UVAS hemma i omvårdnad av barn, medan knappt tre procent av männen är det. Samtidigt är kvinnorna också sjukare än männen.

– Det är kanske inte läge att slå på stora trumman ännu, men det stora problemet som vi måste hålla ögonen på är att många föräldralediga kvinnor är hemma med garantibeloppet och inget mer, säger Malin Engstedt.

– Antagligen kommer de inte från ett jobb, och det är osäkert om de har ett jobb att gå till när föräldraledigheten är slut. Detta riskerar att bli en kvinnofälla.

För att räknas in i gruppen UVAS ska man inte ha någon registrerad inkomst över ett basbelopp som år 2012 var 44 000 kronor. Inte heller får man ha studiemedel eller vara studerande och inte heller arbetspendla till Danmark eller Norge. I åldern 16-24 befinner sig 6,7 procent av ungdomarna år 2012 i gruppen, i åldern 25-29 är det 11,5 procent.

I Hudiksvall jobbar Jenny Alvolin som folkhälso- och ungdomsstrateg. Hennes uppgift är att grotta ned sig i statistik från hela landet, och försöka dra slutsatser och lärdomar som sedan kan appliceras lokalt.

– I Hudiksvall, och även Gävleborg i stort, sticker vi ut med dåliga siffror kring kvinnors hälsa, säger hon.

Enligt hennes efterforskningar handlar dålig hälsa till mycket stor del om så kallade sociala bestämningsfaktorer, som uppväxtvillkor, inkomster och utbildning. Gävleborg sticker här ut med ett jämställdhetsproblem. Kvinnor har i större utsträckning låglönejobb och är sjukskrivna mer än männen. Det är dock möjligt att det ändras med åren, eftersom kvinnor nu har en högre utbildningsnivå än männen.

– Det är dock för tidigt att säga om det blir så, men om det blir så får vi kasta om vårt arbete helt.

Inom gruppen UVAS finns också en stor grupp unga som hamnar i en kategori som kallas okänd aktivitet. Nästan hälften av alla män i åldern 25-29 som varken arbetar eller studerar finns där. Men vad det faktiskt är för något de gör, förblir just okänt.

– Vi måste ta reda på mer om vad det här faktiskt är, för vi vet inte exakt. Det kan vara allt från unga som luffar ute i världen till de som sitter hemma hos sina föräldrar, säger Malin Engstedt.

– Det är en spretig grupp som vi vill titta närmare på.

Läs även: Samarbete ska hjälpa ungdomar hitta in

Mer läsning

Annons