Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurs oroar handlarna

/

Oron hur kontanterna ska hanteras växer efter Panaxias konkurs och frågorna är fler än svaren.

Annons

– Rånrisken lär öka och bli uppenbar. Jag tror att många blir oroliga, säger Janne Ström vid Företagarnas Hudiksvallsförening.

Hur många som dessutom drabbats av förluster är osäkert.

– Vi kan tyvärr inte dela med oss av en förteckning över fordringsägare. Du kan dock utgå från att det finns drabbade kunder i Gävleborgstrakten, svarar Tobias Wåhlén vid Advokatfirman Lindahl HB, som förvaltar konkursen efter Panaxia.

Han meddelar att det finns en långt gången diskussion med andra inblandade inom kontanthantering och att konsumenterna inte behöver oroa sig över uttagsautomaterna.

– Detta ska skötas det på ett pragmatiskt sätt så att ingen drabbas, delger han.

Panaxia har ansvaret för service och skötsel av Kontantens automater.

Hälsinglands sparbank är inte direkt drabbade av konkursen, men indirekt eftersom Sparbanken 1826 i Kristianstad tillsammans med Forex bank var huvudägare i Panaxia.

– Det är inte kul eftersom det inte finns mer än 60 sparbanker kvar, kommenterar Hälsinglands sparbanks vd Anders Thorson.

I övrigt berörs inte banken som anlitar Loomis (tidigare Securitas) för värdetransporter. Banken har också rekommenderat sina kunder att anlita Loomis.

Kontantfrågan verkar ha löst sig för de cirka 250 bensinhandlare som drabbats av Panaxiakonkursen. De har fått hjälp av nya värdetransportörer, förmedlade via branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

Mer läsning

Annons