Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatförändringar: Långa värmeböljor och kraftiga skyfall i Gävleborg

/
  • Christoffer Carstens är länsstyrelsens klimatanpassningssamordnare.
  • Sommaren 2013 överraskades Söderhamn av ett stort skyfall. Under loppet av några timmar för 170 millimeter regn. Det var mer än vad kommunens dagvattensystem kunde hantera och vägar och hus svämmades över. Vattenmassorna slog också ut bredband, telefon och kabel-tv. Dessutom orsakade skyfallet ett ras i järnvägstunneln i Norrala som stoppade trafiken mellan Söderhamn och Hudiksvall.

I Gävleborg kommer medeltemperaturen att fördubblas och nederbörden över länet kommer att öka kraftigt. Det visar SMHI:s nya klimatprognos för länet.

Annons

Som mest kommer medeltemperaturen i Gävleborg att stiga från 5 till 11 grader mot slutet av seklet.

– Det innebär att Gävle kommer att ha ungefär samma temperaturer som det är i Köln eller Amsterdam i dag, säger Christoffer Carstens, Länsstyrelsen Gävleborgs klimatanpassningssamordnare

LÄS MER: Tuff klimatutmaning för Hälsingland

Hur kraftiga förändringarna blir beror på hur stora mänsklighetens utsläpp av växthusgaser kommer att vara framöver. Med mindre utsläpp kan temperaturökningen minska ner till tre grader, som ändå innebär stora förändringar av vårt klimat.

– Vi skulle då behöva reducera våra utsläpp rejält. Det är svårt att säga vad det skulle innebära på individnivå i vårt län, men vi behöver förändra vilken energi vi använder och förbruka mindre energi, säger Christoffer Carstens.

De ökade temperaturen kommer att leda till att länet får betydligt mindre snö på vintern.

– Vårt jordbruk kommer att förändras, vad vi odlar här kommer inte att vara det samma. Samtidigt kommer det blir svårt för oss att anpassa oss och växer och djur kommer inte hinna anpassa sig till miljön i den takt som klimatet förändras, säger Christoffer Carstens.

Under sommaren kommer vi drabbas av värmeböljor som på går i flera veckor och torka i en helt annan utsträckning.

– Värmen kommer slå mot riskgrupper som äldre och sjuka. Samtidigt kommer omsorgspersonalen få svårt att arbeta i en temperatur på 35-40 grader. Det är den värmen vi kommer få räkna med, så som det kan bli i Amsterdam eller Paris om somrarna, säger Christoffer Carstens.

LÄS MER: "Om vi hinner vända skutan i tid"

Samtidigt kommer nederbörden öka med upp till 30 procent till år 2100. Det innebär fler skyfall och att tillrinningen till vattendragen ökar. För Ljusnan, Voxnan och Delångersån ökar tillrinningen med 20 procent. I de mindre vattendragen längst kusten kommer vi få se något som liknar vårflod mitt i vintern.

– Även om det inte kommer att bli några kraftiga översvämningar kommer den ökade vattenmängden påverka dem som lever närmast vattendragen. De ekologiska effekterna är svåra att förutse, men de kommer sannolikt bli betydande, säger Christoffer Carstens.

– Även om det kanske inte kommer att bli lika kraftiga översvämningar som i dag, kommer den ökade vattenmängden påverka dem som lever närmast vattendragen. De ekologiska effekterna är svåra att förutse, men de kommer sannolikt bli betydande, säger Christoffer Carstens.

– Skyfallen kommer att bli fler redan i dag är Gävleborg ett län som har mycket nederbörd, fortsätter han.

Kommunerna i länet har påbörjat sitt klimatanpassningsarbete. Det handlar bland annat om att se över dagvattensystemen så att de kan hantera större vattenmängder och att noga planera ny bebyggelse så att den inte skadas av översvämningar, skred och ras.

– Det pågår saker ute i kommunerna. I Ovanåker lägger man exempelvis fram en ny översiktsplan och i Hudiksvall gör man ny VA-plan, i båda tas klimataspekter upp. Det viktiga för kommunerna är att börja tänka på hur de kommer att påverkas av förändringarna och det går ganska lätt att se med de prognoser vi har i dag, säger Christoffer Carstens.

LÄS MER: "Här är ditt liv - Hälsingland 2040"

Mer läsning

Annons