Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen en jobbig tid i många familjer

Till kvinnojourerna vänder sig de utsatta när julhelgen är över. Men på den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen ökar samtalen redan under helgerna.

– Det känns kanske mer anonymt och tryggt att ringa en nationell linje, tror Åsa Witkowski på NCK, Nationellt centrum för kvinnofrid.

Annons

Under julhelgerna är det meningen att man ska vara en lycklig familj. Och den pressen, att hålla fasaden uppe, är extra jobbig i familjer där det förekommer våld och hot, konstaterar Åsa Witkowski som är enhetschef på NCK:s kliniska enhet.

– Det blir en ytterligare belastning och det är nog en av anledningarna till att problemen ökar. Kvinnofridslinjen har funnits i fem år nu och på den tiden kan vi tydligt se att samtalen ökar bland annat under julhelgen.

Samtalen kommer i stor utsträckning från kvinnor som lever i våldsamma relationer – men också från andra som behöver prata med någon.

– Det är också många som redan separerat som mår extra dåligt just till julen. Man har kanske delad vårdnad av barnen, det känns som att man inte är en "riktig familj". Det kan ta väldigt lång tid innan det går över.

Så medan de andra organisationerna som möter utsatta räknar med en nedgång precis under julhelgen – och en ökning strax efteråt – förbereder sig personalen på Kvinnofridslinjen för en ökning redan till jul.

– Vi vet att vi måste se till att ha bra bemanning, dygnet runt.

På Kvinnofridslinjen tas samtalen emot av sjuksköterskor, barnmorskor och socionomer som alla är utbildade i att möta människor i kris. Kvinnofridslinjen drivs av NCK på uppdrag av regeringen. Samtalen hit syns inte på telefonräkningen.

Har du eller någon du känner drabbats? Skriv gärna din berättelse här. Du kan vara anonym.

Mer läsning

Annons