Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholtare nytt ord

/
  • Johan Frisk, 23, Umeå.– Jag hörde något om det här på tv. Juholtare och oftast jobb känns som solklart. Post-it-krig känner jag igen. Det är lite roligt att de kan förnya sig.
  • Veronica Gefvert, 41, Rinkeby.– Appa har jag hört. Dumpling känner jag igen och matkasse. Det är väl kul med nya ord.
  • Susanne Westin, 46, Hudiksvall.– Appa! Bröllopsklänning visste jag inte att det var ett nytt ord. Döda vinkeln-varnare har jag hört liksom kapselmaskin, lyssna in, matkasse, missmatchning och otrohetsdejting. Vissa är lite fåniga.
  • Sandra Vallin, 19, Stockholm.– Jag känner igen ett ord, loba. Vissa andra har jag hört. Det är lite jobbigt med nya ord, det kommer bara mer och mer.
  • Sven-Olof Grenedal, 55+, Långvind.– Kapselmaskin och kapselbryggare känner jag igen, och matkasse och Juholtare. Jag tycker att det är roligt med nya ord.

Ett av de nya ord som känns igen Juholtare, men listan är lång. 2011 gav många nya uttryck.

Annons

Orden som nu fått officiell status kommer från Språkrådets sammanställning av det gångna årets nyord.

Händelser som präglat listan är omständigheterna i Tunisien och den politiska debatten i Sverige. Därav kommer ord som jasminrevolutionen och Juholtare.

Tekniska ord vinner också terräng; appa, kapselbryggare och gps-väst är några. En del ord är inte nya men har fått ökad användning. Det finns också ord som fått ändrad betydelse, som matkasse.

Motsatsen till tidigare års modeord, curlingförälder, har också dykt upp. Det är flipperförälder, en förälder som vågar släppa iväg barnen och låta dem klara sig på egen hand.

Juholtare, som tidigare nämnts, är beteckningen på ett förhastat uttalande som man snart tvingas backa på. I motsatt riktning finns ordet åsiktstaliban, en person som bara tillåter en åsikt i en fråga.

Det finns många nya tekniska ord, exempel på detta är appa (att fixa med apparna i mobilen), börsrobot (datorprogram för börshandel), gps-väst (skyddsväst med gps), knarkometer (apparat som kan upptäcka spår av droger), padda (smeknamn på surfplatta) och skämsfilter (som hindrar andra att se vad du lyssnar på via Spotify).

Mer läsning

Annons