Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag fick aldrig någon intervju med Henning Mankell

/

Henning Mankell fick avboka sin medverkan på årets bokmässa. I dag kom så beskedet att han avlidit i sin cancersjukdom.

Annons

Läs även: Henning Mankell död

Mittmedias kulturchef listar Mankells bästa

Jag fick aldrig någon riktig intervju med Henning Mankell. När hans deckarroman Kinesen kom 2008 ville jag prata med honom om hans Hälsingland, eftersom flera orter och landskapet finns med i hans romaner.

Inget svar på e-post eller telefon, och när jag till slut gick och haffade honom på bokmässan i Göteborg för att få till en träff, var han rätt avvisande. Lite korthugget svarade han att han inte hade någon speciell koppling till landskapet, men han åkte igenom det på vägen till Jämtland.

När det gällde platsen för det bestialiska dådet i Kinesen så hade han hamnat i skogarna väster om Forsa när han försökte ta reda på vilken väg en varg från Jämtland över Järvsö skulle ta på sin väg mot kusten.

Sedan ville han inte säga mer. Ändå är miljöbeskrivningen om massmordet mycket detaljerad. Nog är det någonstans väster om Forsasjöarna som den fiktiva fäboden ligger där mordoffren hittas. Boken beskriver också flera platser i Hudiksvall, inte minst kinesrestaurangen med sin interiör och tofsar på lamporna. I somras ordnade turistbyrån i Hudiksvall till och med vandringar i Kinesens fotspår.

En annan av hans romaner, som inte heller handlar om Kurt Wallander, är Italienska skor. Den fick tidigare i år en uppföljare i romanen Svenska gummistövlar.

Huvudpersonen Fredrik i Italienska skor lämnar sin öde ö och reser norrut i Sverige där han bland annat träffar sin okända dotter strax söder om Hudiksvall och den gamle italienska skomakaren som bosatt sig i hälsingeskogarna för att få tillverka de mest utsökta läderskor till världens förnämsta.

Visst hade Henning Mankell känningar i Hälsingland, i Järvsö såväl som i Hudiksvall och hade rätt bra koll på geografin.

Men han hade ju koll på så mycket. När Ship to Gaza lastade båtarna med förnödenheter till den palestinska befolkningen, fanns Mankell ombord. Han arbetade med sin teater i Mocambique och fanns med i väldigt många litterära och politiska sammanhang. Skrev opera och teater, gjorde dokumentär om svärfadern Ingmar Bergman.

Nu finns han inte mer. Men hans böcker är värda att läsa, inte minst böcker som Danslärarens återkomst, Innan frosten och Italienska skor. Men nu är det för sent att få en intervju.

Läs mer:

En fot i världen: Mankells paradis.

Surgubbarnas diskreta charm

Mankell gjuter liv i Bergman

Mer läsning

Annons