Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inställda tåg irriterar pendlare

/
  • Pendlare är kritiska till att vissa av X-tågens avgångar varit inställda i nästan en månad. - Ett tåg som ändå berör så pass många som är inställt i 25 dagar, det är inte rimligt. Arbetsgivaren betalar inte om jag kommer sent. Då får jag stå för det själv, säger Eva Zamel.

Pendlare drabbas när tågreparationer drar ut på tiden.

Annons

Den 18 december spårade ett tåg ut vid Gnarp, vilket skadade några av tågets hjulaxlar. Under morgon och eftermiddag är alla sex av X-trafiks tåg normalt i trafik. Men på grund av skadorna har därför 06.17-tåget från Gävle via Söderhamn till Hudiksvall, liksom 8.25-tåget från Hudiksvall till Söderhamn varit inställda. Detsamma gäller tåget som går från Gävle till Ljusdal 17.11, liksom tåget tillbaka från Ljusdal 21.10.

Det är de avgångar som påverkar trafiken minst, enligt Mats Eklund, trafikplanerare på X-trafik.

I stället ersätts turerna med buss eller taxi, vilket innebär att det tar betydligt längre tid för pendlare att ta sig till och från arbete och studier. Eva Zamel bor i Ljusne och arbetar på Patent- och registreringsverket i Söderhamn. Hon har blivit stående på stationen när för få taxibilar kommit till Ljusne.

Enligt Mats Eklund på X-trafik är det omfattande reparationer och reservdelsbrist som ligger bakom problemen. Att ha ett reservtåg är för dyrt, däremot har man internt diskuterat att samarbeta med andra länstrafikbolag om att skaffa ett gemensamt.

- Vi beklagar, vi är inte alls tillfreds med situationen, det är inte acceptabelt, säger Mats Eklund, som hoppas att tåget kan lagas under veckan.

Mer läsning

Annons