Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspirerande föreläsning ska öka läsförståelsen

/
  • Robert Junior och Princess Lyka Alexander på Torsbergsgymnasiet väntar på att få sina böcker signerade.
  • Många vill få sin bok signerad av Arkan Asaad.
  • Det här är en föreläsare som kan konsten att trollbinda en publik.
  • Arkan Asaads böcker går hem hos gymnasieeleverna.
  • Arkan Asaad inspirerar eleverna på Staffangymnasiet.
  • Boken Stjärnlösa nätter är romanen som skildrar hederskulturens verklighet för en ung man som tvingas gifta sig med sin egen kusin.
  • Abdullah Sharifi och Aho Miro tillsammans med författaren.
  • Under föreläsningen blandas humor med djupaste allvar.

Svenska elevers resultat i läsförståelse har sjunkit enligt PISA-undersökningar, i synnerhet hos pojkar. För att öka läslusten hos eleverna på Staffangymnasiet och Torsbergsgymnasiet föreläste författaren Arkan Asaad på måndagen om sin bok Stjärnlösa nätter. En bok om hur han blev bortgift med sin kusin och om rätten att få välja sitt eget liv.

Annons

Aulorna på båda skolorna var fullsatta. På måndagen fick eleverna i årskurs 1 och eleverna på IM på Staffangymnasiet i Söderhamn och Torsbergsgymnasiet i Bollnäs lyssna till Arkan Asaad. Föreläsningen var en del i höstens läsutvecklingsprojekt.

När Arkan gick upp på scenen började han med att fråga eleverna vilken årskurs de gick i, sen fortsatte han med: "Vad ska ni bli för något när ni blir stora? Vad har ni för drömmar? Det var tyst i salen.

"Kom igen nu!" uppmanade han eleverna. Olika svar utropades; en ville bli författare, någon ville tjäna pengar, en annan ville ha fina bilar och en fjärde ville ha hela världen.

"Kom igen nu!" ropade Arkan igen. En elev svarade: "Jag vill ha tjejen!".

– Vi är duktiga på att stänga inne våra känslor. Vi tänker att vi är för mycket si eller så, säger Arkan till publiken.

Han pratar om hur vi bestämmer oss för att misslyckas, genom att inte tro på att vi inte kan lyckas. I sitt eget liv stod han vid ett vägskäl: ska jag, eller ska jag inte? Han valde att kämpa. Det har inte varit en rak bana, långt ifrån, men han lyckades till slut.

– Ett misslyckande tänker många är ett bakslag. Nej! Det är ett steg framåt. Framgång är två steg framåt.

Arkan Asaad föddes i Irak och kom till Sverige vid 3 års ålder. Under föreläsningen pratade han om hur han som nittonåring åkte med familjen tillbaka till Irak, på vad han trodde var en semesterresa. Men faktum var att fadern planerade att gifta bort honom med kusinen Amina. Något han tvingades gå med på.

Hans bok Stjärnlösa nätter är romanen som skildrar hederskulturens verklighet för en ung man som tvingas gifta sig med sin egen kusin. Det är en historia om smärta, kamp, försoning och kärlek.

Under föreläsningen blandar Arkan humor med djupaste allvar. Eleverna både skrattar och sitter helt tysta. Det centrala är rätten att välja sitt eget liv och att kämpa för den rätten.

Tvångsgifte och hedersrelaterat våld är verklighet för många människor och därmed något viktig att lyfta fram. Det tycker svensklärarna och bibliotekarierna på Staffangymnasiet, som tillsammans startade läsprojektet med Arkan Asaad förra året.

– Han kan nå ut till de unga, han har något magiskt, säger bibliotekarien Annika Lind.

Syftet med föreläsningen och hela projektet är att öka läsförståelsen bland eleverna. Vid förra årets slut hade 50 procent av elevernas resultat i läsförståelse förbättrats.

– Det är så utvecklande att läsa, det ger mycket för språket och även mycket mer, som att känna empati för andra människor, säger Anna Arvelin, en av svensklärarna på Staffangymnasiet.

Staffangymnasiet och Torsbergsgymnasiet ingår båda i Hälsinglands utbildningsförbund och jobbar gemensamt med att öka läsförståelsen hos eleverna. Efter förra årets föreläsning med Arkan Asaad på Staffangymnasiet blev lärarna på Torsbergsgymnasiet inspirerade och valde att ha med honom i sitt läsprojekt också.

– Vi jobbar utifrån gemensamma mål i utbildningsförbundet och såg att projektet med Arkan gett bra resultat och ökad läslust, säger Sandra Tynell, svensklärare på Torsbergsgymnasiet.

Aho Miro är en av eleverna som lyssnade på föreläsningen.

– Det var fantastiskt bra. Jag drömmer om att bli ingenjör, jag skulle vilja bli läkare men jag tror att jag har för svagt hjärta, säger han och ler.

Kompisen Abdullah Sharifi tycker också att föreläsningen var givande.

– Det är svårt att läsa svenska böcker, men den här boken gick lätt. Jag kände igen mig mycket i kulturen, säger han.

Ella Pålbrant är en annan elev som just nu läser Stjärnlösa nätter och även en annan bok på engelska. Hon tycker sig märka hur ordförrådet har ökat.

– Det gäller att hitta en bok som fastnar. Jag tycker att föreläsningen var bra, den motiverade till läsning, säger hon.

På Torsbergsgymnasiet väntade många elever kvar för att få sin bok signerad av författaren.

– Det var grymt, tycker Yosmin Saeed.

– Det var fint och han vänder de dåliga sakerna till något bra, säger Avan Hajo.

De får medhåll av kompisen Chahib Hussein.

– Det känns här i hjärtat. Verkligen, säger han med stort eftertryck.

Två andra som väntade på att få Arkan Asaads signatur var Robert Junior och Princess Lyka Alexander. Ingen av dem är vanligtvis några som tycker om att läsa böcker.  

– Det är den första hela boken som jag läst någonsin. Den var så intressant att jag fortsatte ända till slutet, berättar Robert Junior.

Att Arkan Asaad motiverar unga till läsning är något han känner sig stolt och hedrad över. Han minns en gång efter en föreläsning då en kille som stått lite avsides och verkat lite nonchalant kom fram till honom och sa: "Du, din bok var 1000 gånger bättre än Zlatans bok."

– Den killen hade läst två böcker i sitt liv, min och Zlatans, säger Arkan Asaad.

Mer läsning

Annons